Meer bins: Groningen Formule 1 Politiek

Politiek headlines in chronologische volgorde

Dit overzicht bevat Headlines van: NU.nl - RTL Nieuws - Algemeen Dagblad - NOS - Volkskrant - Reformatorisch Dagblad
Voor je browser of als WebApp!

Wie kiest het CDA als nieuwe aanvoerder? 'De strijd verandert iedere dag'
https://nos.nl/l/2339676
07/05/2020 08:46 PM NOS Nieuws - Politiek

De strijd om het lijsttrekkerschap bij het CDA is begonnen. De drie kandidaten hebben zich nog maar net aangemeld: Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. Ze moeten zich snel profileren, want deze week stemt hun achterban. Morgenavond gaan de drie met elkaar in debat. Over hun koers en hun ambities.

Een kandidaat moet een absolute meerderheid halen en geen van de kandidaten lijkt dat nu, bij de eerste stemronde, al in zicht te hebben.

Frontrunner

"De strijd bij het CDA wordt steeds spannender en verandert iedere dag", zegt politiek duider Arjan Noorlander. "Eerst leek het Hoekstra tegen de Jonge te worden. Toen De Jonge tegen Keijzer, maar de afgelopen dagen is het beeld weer aan het draaien. Pieter Omtzigt lijkt in verschillende peilingen steeds dichter bij De Jonge te komen."

De Jonge is nu vicepremier en heeft een grote rol in de aanpak van de coronacrisis. "Hij is duidelijk de frontrunner. Hij wil van het CDA weer de grote middenpartij van weleer maken. De Jonge is de gedroomde kandidaat van de partijtop", zegt Noorlander.

"Eigenlijk ging iedereen ervan uit dat hij zonder een echte verkiezingsstrijd het CDA naar een middenkoers zou sturen. Maar juist die ruk naar het midden maakt hem nu kwetsbaar in een echte verkiezingsrace omdat hem dat ook kleurlozer maakt."

Hugo de Jonge associeert zich altijd met Rotterdam, de stad waar hij 25 jaar geleden als student ging wonen en later wethouder werd. We gingen terug naar de Moerkerkestraat met Sven de Langen, die De Jonge opvolgde als wethouder in Rotterdam.

En zeg je Mona Keijzer, dan zeg je Volendam. Keijzer komt uit een echte vissersfamilie. Hard werken, aanpakken en doorzetten: dat zit in haar genen. De middenstand in Volendam zet de kaarten op 'hun Mona'.

Noorlander: "Keijzer, nu staatssecretaris, werpt zich op als het rechtse alternatief dat er voor ondernemers en boeren wil zijn. Ze sluit daarbij Forum voor Democratie niet uit, wat veel CDA'ers wel doen."

"De kandidatuur van Keijzer hing al wat langer boven de markt", zegt Noorlander. "Zij ergerde zich eraan dat het erop leek dat Hoekstra en De Jonge de buit zouden gaan verdelen. Ze profileert zich nadrukkelijk op haar vrouw-zijn en op haar rechtsere agenda. Naast partijtijger De Jonge zet ze zich neer als de 'gewone kandidaat van het volk'."

In Volendam schatten ze de kansen van Mona Keijzer hoog in.

Nationale én internationale bekendheid heeft Pieter Omtzigt inmiddels. Onder meer door het toeslagendossier van de Belastingdienst. "Hij is voor velen een held geworden die door zijn eigenwijsheid en volharding misstanden, zoals bij de Belastingdienst, keihard aanpakt. Maar diezelfde eigenwijsheid maakt hem niet altijd even populair bij de eigen partijtop", zegt Noorlander.

Met een kandidatuur van Omtzigt had niemand binnen het CDA serieus rekening gehouden. "Hij is al 17 jaar Kamerlid en was al regelmatig afgeschreven door de eigen partij als 'lastige collega'. Maar elke keer vocht de eigenwijze en onvermoeibare Omtzigt zich terug in de Tweede Kamer."

Zijn populariteit groeide de afgelopen jaren door keihard de gevestigde macht aan te pakken en daardoor lijkt hij nu plots de grootste uitdager van De Jonge te worden. Noorlander: "Maar veel CDA'ers vrezen hem ook als leider vanwege zijn persoonlijkheid."

Pieter Omtzigt moet in thuisstad Enschede nog werken aan zijn naamsbekendheid, merkte Nieuwsuur op straat. In 2012 liet Omtzigt al zien goed campagne te kunnen voeren.


NVWA deed weinig met signalen over slachthuizen als 'corona-hotspot'
https://nos.nl/l/2339644
07/05/2020 04:24 PM NOS Nieuws - Politiek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was. Ook werden werknemers onvoldoende beschermd. Dat zeggen twee dierenartsen die voor de NVWA werk(t)en tegen Nieuwsuur.

Al vanaf het begin van de coronacris werd er door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. Maar de dierenartsen, die in de slachterijen moeten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid, voelen zich onvoldoende gehoord en "in de steek gelaten" door de leiding van de NVWA. Dit blijkt uit interne mails en stukken die Nieuwsuur in handen heeft.

Begin mei zegt de helft van de dierenartsen in een interne enquête dat ze regelmatig niet binnen de anderhalve meter kunnen werken. Twee derde stelt dat afstand houden in de vleessector onmogelijk is. Toch antwoordt minister Carola Schouten van Landbouw op Kamervragen: "uit navraag bij de NVWA bleek niet dat de RIVM-richtlijnen op grote schaal niet worden nageleefd".

Stagiaires

Dierenartsen Martien Scheepers en Jerome Stokkermans werken beiden zo'n twintig jaar voor de NVWA. Ook tijdens de lockdown gaat hun werk door, want de slachtbranche is een vitale sector. Maar de mannen zijn verbaasd dat de NVWA, terwijl alle opleidingen zijn stilgelegd, nog steeds stagiaires meestuurt.

Wanneer één van hen hierover mailt, krijgt hij te horen dat de continuïteit gegarandeerd moet worden. De NVWA erkent dat er nog zeventien stagiaires actief zijn die bijna klaar zijn met hun stage. Stokkermans: "In een stal moet je op 10 cm communiceren. Je geeft als organisatie wel een heel slecht signaal af naar de sector."

In zeker vijf slachterijen en vleesverwerkende bedrijven in Nederland zijn er corona-uitbraken geweest. Het is Scheepers en Stokkermans vanaf het begin al duidelijk dat de RIVM-richtlijnen "in het geheel niet handhaafbaar" zijn. Stokkermans mailt zijn leidinggevende: "Sinds jaar en dag werken we daar onder vaak erbarmelijke en ongezonde omstandigheden... De omstandigheden waren al op het randje, maar zijn onder de huidige corona-omstandigheden volstrekt onacceptabel."

In de steek gelaten

De zorgen in Nederland nemen ondertussen nog steeds toe. Op 22 maart gaat er een NL-alert uit: 'houdt afstand'. Maar in de slachthuizen gebeurt dat nog steeds niet. De meest ervaren NVWA-toezichthouders, de 'Senior Toezichthoudend Dierenartsen', sturen een boze mail naar het management.

"We werken op plaatsen waar zieke mensen aan het werk zijn. Waar onvoldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Wij voelen ons (op alle mogelijke manieren) in de steek gelaten door ons management." Aan de collega's mailen ze: "Wij denderen door alsof er geen corona is."

Ook bij de FNV melden zich verontruste NVWA'ers, zegt bestuurder Mieke van Vliet. "Ze wilden ook vaste diensten, en niet op wisselende bedrijven, maar daar is geen gehoor aan gegeven." Volgens de NVWA wordt dat wel geprobeerd, maar is het binnen het rooster niet haalbaar. Volgens Scheepers en Stokkermans wordt een alternatief rooster niet bekeken.

Van Vliet zegt dat er wel richtlijnen komen vanuit de NVWA, maar dat die in de praktijk onwerkbaar blijken. Pas na een aantal grote uitbraken in slachthuizen, wordt er gehandeld.

Hygiënesluis

De vrouw van Scheepers, die ook voor de NVWA werkt, stuurt begin mei ook een brandbrief naar haar meerdere. Ze is geschrokken van de zogenoemde hygiënesluizen in het slachthuis waar ze werkt. "Ik wist niet wat ik zag, mensen die elkaar wegduwden om snel handen te wassen. Er wordt 0 cm afstand gehouden. Dit is mijns inziens een tikkende tijdbom."

De manager antwoordt dat ze het over "een paar dagen" zal bespreken: "Ik weet niet of we er überhaupt iets aan kunnen doen als het bedrijf ... ons wel de ruimte geeft... .Daarnaast zitten medewerkers naast elkaar in de werkomgeving, kantine, transport en zeer waarschijnlijk wonen ze dicht bij elkaar. Dan is de hygiënesluis niet de bepalende factor." Op 12 mei krijgt de vrouw van Scheepers corona-achtige verschijnselen. Ze wordt pas na aandringen getest en blijkt inderdaad positief.

FNV-bestuurder Van Vliet: "Er spelen natuurlijk maatschappelijke belangen. De schappen mochten niet leeg. Dat is voor de gezondheidsbelangen gegaan." De bonden hebben er met de NVWA-top en het ministerie over gesproken. Volgens Van Vliet komt er een evaluatie van de gang van zaken.

Nauwelijks veterinaire kennis

De NVWA ligt al langer onder vuur. De dienst is ontstaan na een fusie van verschillende toezichthouders, waarop flink is bezuinigd. Ook vorig jaar verscheen nog een uitermate kritisch rapport over de organisatie.

Voor Stokkermans is de maat vol. Hij heeft gemaild dat hij niet meer voor de NVWA wil werken. "Er zijn vijf lagen management met nauwelijks veterinaire kennis. Dat kan niet anders dan verkeerd gaan. Corona laat zien wat er allemaal mis is binnen de NVWA. Er zitten geen mensen met verstand van zaken. De leiding heeft totaal geen idee wat er op de werkvloer speelt."

Ook Scheepers is kritisch. Hij zegt dat het interne beleid belangrijker is dan de gezondheid van de medewerkers. "Geen enkel lid van het management en ook menig teamleider heeft er ook maar enige weet van, wat er zich op de werkplaatsen afspeelt."


NVWA nalatig na signalen over slachthuizen als 'corona-hotspot'
https://nos.nl/l/2339644
07/05/2020 04:24 PM NOS Nieuws - Politiek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was. Ook werden werknemers onvoldoende beschermd. Dit blijkt uit interne mails en stukken die Nieuwsuur in handen heeft van twee dierenartsen die voor de NVWA werk(t)en.

Al vanaf het begin van de coronacrisis werd er door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. Maar de dierenartsen Martien Scheepers en Jerome Stokkermans, die in de slachterijen moeten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid, voelen zich onvoldoende gehoord en "in de steek gelaten" door de leiding van de NVWA.

Begin mei zegt de helft van de dierenartsen in een interne enquête dat ze regelmatig geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Twee derde stelt dat afstand houden in de vleessector onmogelijk is. Toch antwoordt minister Carola Schouten van Landbouw op Kamervragen: "uit navraag bij de NVWA bleek niet dat de RIVM-richtlijnen op grote schaal niet worden nageleefd".

In zeker vijf slachterijen en vleesverwerkende bedrijven in Nederland zijn er corona-uitbraken geweest. Het is Scheepers en Stokkermans vanaf het begin al duidelijk dat de RIVM-richtlijnen "in het geheel niet handhaafbaar" zijn. Stokkermans mailt zijn leidinggevende: "Sinds jaar en dag werken we daar onder vaak erbarmelijke en ongezonde omstandigheden... De omstandigheden waren al op het randje, maar zijn onder de huidige corona-omstandigheden volstrekt onacceptabel."

In de steek gelaten

De zorgen in Nederland nemen ondertussen nog steeds toe. Op 22 maart gaat er een NL-alert uit: 'houdt afstand'. Maar in de slachthuizen gebeurt dat nog steeds niet. De meest ervaren NVWA-toezichthouders, de 'Senior Toezichthoudend Dierenartsen', sturen een boze mail naar het management.

"We werken op plaatsen waar zieke mensen aan het werk zijn. Waar onvoldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Wij voelen ons (op alle mogelijke manieren) in de steek gelaten door ons management." Aan de collega's mailen ze: "Wij denderen door alsof er geen corona is."

Ook bij de FNV melden zich verontruste NVWA'ers, zegt bestuurder Mieke van Vliet. "Ze wilden ook vaste diensten, en niet op wisselende bedrijven, maar daar is geen gehoor aan gegeven." Volgens de NVWA wordt dat wel geprobeerd, maar is het binnen het rooster niet haalbaar. Volgens Scheepers en Stokkermans wordt een alternatief rooster niet bekeken.

Van Vliet zegt dat er wel richtlijnen komen vanuit de NVWA, maar dat die in de praktijk onwerkbaar blijken. Pas na een aantal grote uitbraken in slachthuizen, wordt er gehandeld.

Hygiënesluis

De vrouw van Scheepers, die ook voor de NVWA werkt, stuurt begin mei ook een brandbrief naar haar meerdere. Ze is geschrokken van de zogenoemde hygiënesluizen in het slachthuis waar ze werkt. "Ik wist niet wat ik zag, mensen die elkaar wegduwden om snel handen te wassen. Er wordt 0 cm afstand gehouden. Dit is mijns inziens een tikkende tijdbom."

De manager antwoordt dat ze het over "een paar dagen" zal bespreken: "Ik weet niet of we er überhaupt iets aan kunnen doen als het bedrijf ons wel de ruimte geeft. Daarnaast zitten medewerkers naast elkaar in de werkomgeving, kantine, transport en zeer waarschijnlijk wonen ze dicht bij elkaar. Dan is de hygiënesluis niet de bepalende factor." Op 12 mei krijgt de vrouw van Scheepers corona-achtige verschijnselen. Ze wordt pas na aandringen getest en blijkt inderdaad positief.

FNV-bestuurder Van Vliet: "Er spelen natuurlijk maatschappelijke belangen. De schappen mochten niet leeg. Dat is voor de gezondheidsbelangen gegaan." De bonden hebben er met de NVWA-top en het ministerie over gesproken. Volgens Van Vliet komt er een evaluatie van de gang van zaken.

Nauwelijks veterinaire kennis

De NVWA ligt al langer onder vuur. De dienst is ontstaan na een fusie van verschillende toezichthouders, waarop flink is bezuinigd. Ook vorig jaar verscheen nog een uitermate kritisch rapport over de organisatie.

Voor Stokkermans is de maat vol. Hij heeft gemaild dat hij niet meer voor de NVWA wil werken. "Er zijn vijf lagen management met nauwelijks veterinaire kennis. Dat kan niet anders dan verkeerd gaan. Corona laat zien wat er allemaal mis is binnen de NVWA. Er zitten geen mensen met verstand van zaken. De leiding heeft totaal geen idee wat er op de werkvloer speelt."

Ook Scheepers is kritisch. Hij zegt dat het interne beleid belangrijker is dan de gezondheid van de medewerkers. "Geen enkel lid van het management en ook menig teamleider heeft er ook maar enige weet van, wat er zich op de werkplaatsen afspeelt."


Azarkan wil lijsttrekker Denk worden, twee maanden na partijconflict
https://nos.nl/l/2339582
07/04/2020 11:37 PM NOS Nieuws - Politiek

Farid Azarkan stelt zich kandidaat om lijsttrekker te worden van Denk bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakte hij bekend in talkshow Op1. Na de zomer kiezen de partijleden de nieuwe lijsttrekker.

Volgens Azarkan, nu al partijleider, blijven de strijd tegen racisme en discriminatie speerpunten van zijn partij. "Juist nu het debat over institutioneel racisme op het scherpst van de snede wordt gevoerd, wil ik het momentum benutten om in Nederland werkelijk gelijkwaardigheid te bewerkstelligen. Ik wil het karwei afmaken."

De afgelopen maanden was er veel gerommel binnen Denk. Partijvoorzitter Selçuk Öztürk raakte in conflict met Azarkan en collega-partijlid Tunahan Kuzu. Öztürk bracht een buitenechtelijke affaire van Kuzu naar buiten en wilde Azarkan royeren als partijlid. Dat laatste besluit werd teruggedraaid door een beroepscommissie.

De drie leden van Denk hebben hun ruzie in mei uitgepraat. Öztürk liet daarna weten te zullen stoppen als Kamerlid en partijvoorzitter. Azarkan zei in Op1 dat hij op de steun van zijn collega's kan rekenen. "Kuzu steunt me voor 200 procent, Öztürk voor 100 procent."


FNV stemt in met uitwerking pensioenakkoord, minister Koolmees kan door
https://www.ad.nl/politiek/fnv-stemt-in-met-uitwerking-pensioenakkoord-minister-koolmees-kan-door~a640a8c4/
07/04/2020 03:38 PM AD:politiek
Het ledenparlement van de FNV heeft zich vanmiddag achter de uitwerking van het pensioenakkoord geschaard. Daarmee is de weg vrij voor een nieuw pensioenstelsel, een langzamere verhoging van de AOW-leeftijd en de mogelijkheid voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken.
FNV wil juist met hoge ethische norm beleggen
https://www.ad.nl/opinie/fnv-wil-juist-met-hoge-ethische-norm-beleggen~aea6809e/
07/04/2020 11:43 AM AD:politiek
Investeren in beleggingen door pensioenfondsen moet aan ethische normen voldoen, stellen Danielle Wiek-Meuleman en Tuur Elzinga. Zij reageren op een opinie van Cees Grimbergen eerder deze week.
Akkoord over EU-herstelfonds wat Rutte betreft 'geen absolute noodzaak'
https://www.nu.nl/politiek/6062242/akkoord-over-eu-herstelfonds-wat-rutte-betreft-geen-absolute-noodzaak.html
07/04/2020 10:27 AM NU - Politiek
Wat premier Mark Rutte betreft is een akkoord op de Europese top over twee weken "geen absolute noodzaak". Regeringsleiders van de EU-landen ontmoeten elkaar dan om te praten over een Europees herstelfonds om de economieën die hard zijn getroffen door het coronavirus er weer bovenop te helpen.
Vader omgekomen Raviv: ‘Ik zou nog best begrip voor de dader kunnen opbrengen’
https://www.ad.nl/binnenland/vader-omgekomen-raviv-ik-zou-nog-best-begrip-voor-de-dader-kunnen-opbrengen~a1c01e35/
07/04/2020 06:47 AM AD:politiek
25 jaar na het drama van Srebrenica zit Ben van Renssen nog vol vragen over de dood van zoon Raviv (25), die naar Srebrenica ging om moslims te helpen, maar sneuvelde door een actie van één van hen.
Ledenparlement FNV stemt nu echt: komt er een nieuw pensioenstelsel?
https://nos.nl/l/2339493
07/04/2020 06:30 AM NOS Nieuws - Politiek

Het bepaalt de oude dag voor miljoenen Nederlanders. Maar door technische problemen, bezwaren over de stemmingsprocedure en tijdgebrek werd er twee weken geleden door het FNV-ledenparlement niet gestemd over het pensioenakkoord.

Vanmiddag rond 13.00 uur brengen leden alsnog hun stem uit. Bij een akkoord staan alle seinen op groen voor het nieuwe pensioenstelsel.

Ontbrekende stukken

Twee weken geleden zaten een paar zaken het hoogste FNV-orgaan niet lekker. Zo was er volgens de leden te weinig uitleg en te weinig tijd voor een keuze over zo'n omvangrijk en complex onderwerp als het nieuwe pensioenstelsel. "Het is moeilijk om een afweging te maken over stukken als die ontbreken", zei spoorpersoneel-vertegenwoordiger Peter den Haan daarover.

En corona of niet: een meerderheid van de leden verkoos een fysieke stemming boven een digitale. "Wij willen elkaar in de ogen kunnen kijken", was het bezwaar tegen de digitale setting van twee weken geleden.

Door het uitstel en de versoepeling van de coronamaatregelen kan dat nu ook. In een hotel in Bunnik komt een groot deel van de 105 FNV-parlementsleden vandaag samen. Waarom is hun stem zo belangrijk voor het pensioenakkoord?

Cruciale stemming

Het principe-akkoord, dat vorig jaar al werd gesloten, is pas een echt pensioenakkoord als het door alle onderhandelingspartners is ondertekend. Twee weken geleden werd dit al gedaan door het FNV-bestuur, het kabinet en de werkgevers. Maar nog niet door het FNV-ledenparlement, het hoogste orgaan binnen de grootste vakbond van Nederland.

De stemming in het FNV-ledenparlement is dus cruciaal. Daarmee ligt het lot van het nieuwe pensioenstelsel in handen van vakbondsleden die zo'n 35 sectoren vertegenwoordigen. Een organisatiestructuur waarover vorig jaar nog een vernietigend rapport verscheen.

Met een uitstel van twee weken is het moment nu daar. Is er tegemoetgekomen aan de eisen die de leden hadden? Los van de inhoudelijke kritiek die sommige leden hebben op het akkoord, denkt de FNV van wel. "Parlementsleden hebben meer informatie gekregen over het akkoord en via webinars hebben leden en niet-leden vragen kunnen stellen", zegt woordvoerder Guus Staats. "En met een mogelijkheid om fysiek samen te komen, lijkt ook de praktische horde te zijn genomen."

'Extra tijd en informatie'

"Het lijkt erop dat er vandaag in ieder geval wordt gestemd", zegt ook Marike Knoef, pensioenexpert en hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden. "Leden wilden extra info, de hoeveelheid info was eerder ook beperkt. Met de hoofdlijnen-notitie en berekening van het Centraal Planbureau is er nu meer info om een keuze te maken. Maar zeker weten doen we het nooit."

De extra tijd die leden hebben gekregen, is niet voor iedereen genoeg. "In onze ogen is het resultaat van de afgelopen weken niet voldoende, het voldoet niet aan de uitgangspunten waarmee de onderhandelingen zijn begonnen", zegt parlementslid Peter den Haan. "De paar onduidelijkheden die we bij de vorige stemming hadden, zijn duidelijk geworden, waardoor wij alleen maar zijn gesterkt in die opvatting."

Niet iedereen blij kunnen maken, hoort erbij, zegt FNV-woordvoerder Staats. "Sommige mensen zullen het er nooit mee eens zijn, maar die ruimte is er en dat geeft niks. De meerderheid zal met het akkoord eens zijn, verwacht ik."

'Hoe dan ook historisch'

Wel of geen akkoord, het moment is hoe dan ook historisch, zegt Knoef. "Tot nu toe hadden we beloftes over pensioenuitkeringen die al op jonge leeftijd werden gedaan. Daar stappen we nu vanaf, dat is een fundamentele verandering van het systeem."

Volgens haar is het daarnaast een bijzonder omvangrijke gebeurtenis. "We hebben het niet alleen over het pensioen van werknemers, maar ook over het nabestaandenpensioen, de AOW en eerder kunnen stoppen. Het is een groot pakket."

Ook de FNV noemt de stemming van vanmiddag "groot". "We praten er al elf jaar over met werkgevers en het kabinet. Veel mensen dachten dat het er nooit van zou komen. Ja, ik denk dat de mensen van het pensioenteam hierna wel een goed weekend vrij nemen."


Ex-advocaat van kroongetuige Nabil B. doet zijn verhaal: ‘Ik stopte vanwege Peter R. de Vries’
https://www.ad.nl/binnenland/ex-advocaat-van-kroongetuige-nabil-b-doet-zijn-verhaal-ik-stopte-vanwege-peter-r-de-vries~ab90b7aa2/
07/04/2020 03:00 AM AD:politiek
Vier maanden beet hij op zijn lip, maar nu doorbreekt de voormalige anonieme advocaat van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de bende van Ridouan Taghi het stilzwijgen met een exclusief interview. ,,Schrijf maar op dat ik ben gestopt vanwege Peter R. de Vries.”
Fusie van groep-Krol met fractie-Otten valt niet uit te leggen
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/fusie-van-groep-krol-met-fractie-otten-valt-niet-uit-te-leggen-1.1677292
07/03/2020 09:18 PM RD.nl
Dat Krol en Otten samen één partij gaan vormen, kan kort, héél kort tot vreugde stemmen. Want minder versnippering. Daarna dringt zich een ander oordeel op: het verlies is groter dan de winst.
Geen eindmusical in een lege gymzaal. Deze basisschool staat in de stadsschouwburg
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/geen-eindmusical-in-een-lege-gymzaal-via-livestream-deze-basisschool-staat-in-de-schouwburg~b2105ee9/
07/03/2020 09:04 PM VK:Politiek
Op veel basisscholen leek er weinig meer terecht te komen van de eindmusical, maar in Nijmegen schiet de Stadsschouwburg te hulp. ‘Harder zingen! Dit is een veel groter podium, vul de gaten op!’
Geslacht over paar jaar geschrapt van identiteitskaart
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/geslacht-over-paar-jaar-geschrapt-van-identiteitskaart-1.1677284
07/03/2020 08:50 PM RD.nl
Identiteitskaarten vermelden vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen.
Rutte praat op Catshuis over fonds met EU-president Michel
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/rutte-praat-op-catshuis-over-fonds-met-eu-president-michel-1.1677280
07/03/2020 08:18 PM RD.nl
Premier Mark Rutte dineert maandagavond met EU-president Charles Michel. De voorzitter van de Europese Raad komt naar de ambtswoning van Rutte, het Catshuis, waar de politici het zullen hebben over het door de Europese Commissie voorgestelde herstelfonds voor de coronacrisis.
Geen 500 asielkinderen naar Nederland, veel kritiek op CU
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/geen-500-asielkinderen-naar-nederland-veel-kritiek-op-cu-1.1677279
07/03/2020 08:17 PM RD.nl
Veel organisaties en burgers zijn boos over het wegstemmen van een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen naar Nederland te halen. Tijdens een hoofdelijke stemming in de nacht van donderdag op vrijdag stemde een meerderheid van de Kamerleden tegen, zodat het oorspronkelijke voorstel van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ten uitvoer wordt gebracht. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. Ruim 150 gemeenten hadden aangegeven wel kinderen te willen opvangen.
Commissier: Opzeggen VN-verdrag haalt niets uit voor asielbeleid
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/commissier-opzeggen-vn-verdrag-haalt-niets-uit-voor-asielbeleid-1.1677278
07/03/2020 08:04 PM RD.nl
Het wijzigen of opzeggen van het VN-Vluchtelingenverdrag zal de Nederlandse verplichtingen jegens asielzoekers en vluchtelingen niet wezenlijk veranderen.
Drie weken Mexico was het plan, nu staan ze in de regen op de camping. ‘Het is even omschakelen’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/drie-weken-mexico-was-het-plan-nu-staan-ze-in-de-regen-op-de-camping-het-is-even-omschakelen~bffa18bd/
07/03/2020 07:53 PM VK:Politiek
Veel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: camping De Pekelinge in Zeeland. ‘We zitten in elk geval droog.’
Grapperhaus berispt na uitspraken over dierenactivisten
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/grapperhaus-berispt-na-uitspraken-over-dierenactivisten-1.1677260
07/03/2020 07:37 PM RD.nl
Justitieminister Ferd Grapperhaus is op de vingers getikt wegens uitspraken die hij deed over dierenactivisten. Tijdens een bijeenkomst van varkenshouders in november vorig jaar noemde hij dierenactivisten die een stal in Boxtel hadden bezet onder meer „dierenextremisten”.
Rapport Clingendael: China beïnvloedt Nederlands onderwijs en wetenschap
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/rapport-clingendael-china-be%C3%AFnvloedt-nederlands-onderwijs-en-wetenschap-1.1677254
07/03/2020 07:27 PM RD.nl
Chinese beïnvloeding in het hoger onderwijs leidt tot de aantasting van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Dat blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut Clingendael heeft gedaan naar politieke beïnvloeding in het hoger onderwijs en de wetenschap. De invloed van China „is gefragmenteerd en lijkt beperkt”, maar de gevolgen kunnen flink zijn, aldus de onderzoekers.
Burgemeester Adema van Lelystad nieuwe CdK Noord-Brabant
https://nos.nl/l/2339467
07/03/2020 07:08 PM NOS Nieuws - Politiek

Ina Adema is door Provinciale Staten in Noord-Brabant voorgedragen als nieuwe commissaris van de koning. De 52-jarige VVD'er is nu nog burgemeester van Lelystad. Ze volgt in Brabant op 2 oktober Wim van de Donk op, die aan de slag gaat als rector magnificus bij de universiteit van Tilburg.

De in Amsterdam geboren Adema is geen onbekende in Brabant. Eerder was ze burgemeester van Veghel.

Benaderbaar

Voorzitter Suzanne Otters van de vertrouwenscommissie noemt Adema geknipt voor de baan. Ze omschrijft haar als een ervaren bestuurder die mensen kan verbinden en benaderbaar is voor alle Brabanders. "Zij weet hoe het werkt in Brabant", zegt Otters tegen Omroep Brabant. "Ze is zeer betrokken bij de Brabantse identiteit en tradities, en de Brabantse gezelligheid."

Opvallend is dat de commissie niet kiest voor een CDA'er, want die partij (en daarvoor de KVP) leverde altijd de CdK voor Noord-Brabant. Volgens voorzitter Otters speelde de partij geen rol. "We hebben puur naar de kwaliteit gekeken", zegt ze. "De politieke kleur was ondergeschikt."


Kosten studie leggen druk op middeninkomens
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/kosten-studie-leggen-druk-op-middeninkomens-1.1677246
07/03/2020 07:04 PM RD.nl
Vijf naar na de invoering van het leenstelsel is het wenselijk nader onderzoek te doen naar de toereikendheid van de hoogte van de aanvullende beurs voor de middeninkomens.
‘OM vond rol Peter R. de Vries onwenselijk vanwege banden kantoorgenoot met Taghi’
https://www.ad.nl/binnenland/om-vond-rol-peter-r-de-vries-onwenselijk-vanwege-banden-kantoorgenoot-met-taghi~a6149da9/
07/03/2020 07:00 PM AD:politiek
Het OM heeft de voormalige advocaat van kroongetuige Nabil B. verteld dat het onwenselijk zou zijn als Nabil B. zou samenwerken met Peter R. de Vries vanwege de banden van zijn toenmalige kantoorgenoot Khalid Kasem met Ridouan Taghi. Daarover maakte het OM zich grote zorgen. Dat stelt de voormalige advocaat in een interview met deze nieuwssite.
De CDA-top probeerde hem weg te werken, nu wil Pieter Omtzigt de partij zelf leiden
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-cda-top-probeerde-hem-weg-te-werken-nu-wil-pieter-omtzigt-de-partij-zelf-leiden~bef1cf96/
07/03/2020 07:00 PM VK:Politiek
Pieter Omtzigt was ooit een backbencher die bruut terzijde werd geschoven door de CDA-partijtop. Na een wonderlijke wederopstanding is hij nu in de race voor het lijsttrekkerschap. ‘Pieter gaat een eind komen.’
Inspectie: geen wanbeheer Universiteit Maastricht bij cyberaanval
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/inspectie-geen-wanbeheer-universiteit-maastricht-bij-cyberaanval-1.1677239
07/03/2020 06:55 PM RD.nl
De Universiteit Maastricht heeft rond de cyberaanval vlak voor kerst vorig jaar geen ernstige steken laten vallen, concludeert de Onderwijsinspectie. Vooraf is niet genoeg gedaan om zo’n aanval te voorkomen, maar er werd „daadkrachtig” gereageerd op de gijzeling van bestanden. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven informeerde vrijdag de Tweede Kamer over de conclusies.
Apologie Willem van Oranje niet bij ‘geboortepapieren’ Nederland
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/apologie-willem-van-oranje-niet-bij-geboortepapieren-nederland-1.1677237
07/03/2020 06:53 PM RD.nl
De Apologie van Willem van Oranje uit 1580 komt niet in de permanente tentoonstelling van het Nationaal Archief in Den Haag waar de ‘geboortepapieren’ van Nederland worden getoond. Dat meldt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer.
Schouten houdt vast aan veevoerplan voor stikstofreductie
https://www.nu.nl/politiek/6062049/schouten-houdt-vast-aan-veevoerplan-voor-stikstofreductie.html
07/03/2020 06:46 PM NU - Politiek
Minister Carola Schouten (Landbouw) zet haar plannen om het toevoegen van eiwit in veevoer per september te verbieden door, bleek donderdag laat tijdens een debat in de Tweede Kamer. Boeren gruwen van deze extra bemoeienis vanuit Den Haag. Uit protest gingen zij donderdagavond met hun trekkers naar het Binnenhof.
Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/onderzoek-miljardentekort-dreigt-voor-woningcorporaties-1.1677234
07/03/2020 06:38 PM RD.nl
Vanaf 2028 zal er een groot financieel tekort ontstaan voor bijna alle woningcorporaties. Hierdoor zullen de corporaties geen geld meer hebben om huizen te bouwen en te verduurzamen. Hoewel er op korte termijn nog wat voorraden zijn, ontstaan vanaf 2024 al financiële problemen in de regio. Dat komt omdat de kosten voor de corporaties sneller stijgen dan de inkomsten die ze uit de huren binnenkrijgen.
Kabinet erkent: bouw en verduurzaming sociale huizen in gevaar
https://www.ad.nl/wonen/kabinet-erkent-bouw-en-verduurzaming-sociale-huizen-in-gevaar~a32a47ea/
07/03/2020 06:23 PM AD:politiek
Op de lange termijn kunnen woningcorporaties niet genoeg huizen bouwen en verduurzamen om aan hun maatschappelijke taak te voldoen. De inmiddels omstreden verhuurdersheffing brengt ze financieel in de problemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat drie ministeries en koepelvereniging Aedes hebben laten doen in opdracht van de Tweede Kamer.
Kabinet: scholier gaat niet minder vaak studeren uit leenangst
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/kabinet-scholier-gaat-niet-minder-vaak-studeren-uit-leenangst-1.1677227
07/03/2020 06:14 PM RD.nl
Scholieren laten zich door het leenstelsel niet afschrikken om naar de universiteit of de hogeschool te gaan. Vwo’ers en havisten gaan nog bijna net zo vaak studeren als toen voor 2015 de studiebeurs nog bestond, wijst onderzoek volgens het kabinet uit. Wel zijn meer studenten gaan lenen en steken zij zich ook dieper in de schulden.
Tekort van 30 miljard voor bouw en verduurzaming sociale huurwoningen
https://nos.nl/l/2339458
07/03/2020 06:11 PM NOS Nieuws - Politiek

Woningcorporaties komen de komende vijftien jaar 30 miljard euro tekort voor de bouw en verduurzaming van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van de koepel van woningcorporaties Aedes en drie ministeries.

Tot 2035 moeten corporaties jaarlijks 25.000 sociale huurwoningen bouwen. Het aantal woningen dat moet worden verduurzaamd loopt in die periode op van 25.000 tot 60.000 per jaar. Die woningen worden bijvoorbeeld aardgasvrij gemaakt.

Het tekort van 30 miljard komt neer op ruim een kwart van de totale 116 miljard euro die nodig is voor deze zogenoemde maatschappelijke opgave van de corporaties. Het onderzoek voorspelt dat de eerste corporaties over vier jaar in de problemen komen en dat de sector als geheel in 2028 in de knel zit.

Boosdoener

Aedes stelt dat door het tekort uiteindelijk 125.000 woningen te weinig worden gebouwd en 50.000 te weinig verduurzaamd. Oorzaak is dat de lasten van woningcorporaties sneller stijgen dan de inkomsten, met volgens Aedes als "grootste boosdoener" de verhuurdersheffing, een belasting die in 2014 is ingevoerd.

"Voordat de heffing ingevoerd werd, konden corporaties doen wat er nodig was", zegt waarnemend Aedes-voorzitter Tonny van de Ven. "Maar die gaat nu rechtstreeks ten koste van onze investeringen. Terwijl die hard nodig zijn voor de mensen die op een huis wachten."

Vorige Prinsjesdag kondigde het kabinet al een regeling aan om de corporaties met 1 miljard euro tegemoet te komen, zodat ze meer kunnen bouwen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken laat nu weten dat ze het bedrag verruimt naar ruim 2,6 miljard euro, omdat het animo voor de regeling groot blijkt te zijn. Van dat bedrag kunnen naar schatting 119.000 woningen worden gebouwd.


'Instanties moeten woon- en werkplek arbeidsmigrant beter registreren'
https://nos.nl/l/2339456
07/03/2020 05:57 PM NOS Nieuws - Politiek

Nederlandse instanties moeten beter bijhouden welke arbeidsmigranten waar in Nederland wonen en werken. Dat wil minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is een van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De informatie kan helpen bij het beteugelen van nieuwe besmettingshaarden.

"Besmettingen in de vleesindustrie en de fruithandel maken pijnlijk duidelijk dat er maatregelen moeten worden getroffen om arbeidsmigranten te beschermen", aldus Koolmees."Deze incidenten laten zien dat de problemen urgent zijn en dat de bescherming van arbeidsmigranten tegen het coronavirus niet kan wachten."

Het kabinet wil daarom "met urgentie" aan de slag met een aantal aanbevelingen over onder meer de huisvesting van deze mensen, die in krappe woningen nauwelijks afstand van elkaar kunnen houden.

De maatregelen die minister Koolmees vandaag aankondigt, komen voort uit de adviezen van een zogeheten 'aanjaagteam' geleid door voormalig SP-leider Emile Roemer. Daarin staan ook aanbevelingen voor duurzame en toch betaalbare woonplekken waar de huurder altijd een eigen slaapkamer heeft.

Gezamenlijk plan

In de Noord-Hollandse regio West-Friesland kunnen ze niet zonder arbeidsmigranten. Maar de helft van de 10.000 buitenlanders die er werken, heeft geen fatsoenlijke slaapplek. En dus hebben ondernemers, overheid, uitzendbureaus en vakbond FNV een gezamenlijk plan gepresenteerd dat lijkt op de langetermijnoplossing die Roemer aandraagt. Ze willen betaalbare en veilige woningen voor arbeidsmigranten bouwen in een goed bereikbare, groene omgeving.

"Zo gaan we veel illegaliteit te lijf", zegt ondernemer Hans Huibers van de Westfriese Bedrijvengroep, een van de belangengroepen die meedoen. "Mensen moeten worden ingeschreven en als ze weggaan ook weer uitgeschreven. Dus heel dat grijze gebied van huisjesmelkers en halve legaliteit lossen we hiermee in belangrijke mate op."

Voor de FNV is belangrijk dat de bewoners betere omstandigheden krijgen. Maar ook de omgeving profiteert, aldus FNV-bestuurder Bart Plaatje. "Het lost het probleem op dat er links en rechts huizen opgekocht worden door uitzendbureaus. Huizen die daar niet voor zijn bedoeld."

Het complex moet buiten de woonkernen komen, wat de kans op overlast kleiner maakt. Tegelijkertijd moet het complex goed bereikbaar zijn, zodat reistijden kort blijven. Een kamer moet maximaal rond de 90 euro per week gaan kosten, inclusief gas, licht en water.

Er lijkt vooralsnog geen kritiek op het plan genaamd Please in my Backyard, ofwel: graag in mijn achtertuin. Maar waar het moet verrijzen, dat hebben de betrokken partijen nog niet bekendgemaakt.


Slob wil ook speciaal onderwijs op BES-eilanden
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/slob-wil-ook-speciaal-onderwijs-op-bes-eilanden-1.1677223
07/03/2020 05:56 PM RD.nl
Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) moet net zoals in de rest van Nederland speciaal onderwijs komen voor leerlingen met een handicap of gedragsproblemen. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) wil dit regelen.
De rode draad van QAnon: media zijn slecht, Trump is goed. Hoe ontstond de beweging en is ze gevaarlijk?
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bij-qanon-ligt-het-nooit-aan-de-theorie-altijd-aan-de-feiten~b6506a68/
07/03/2020 05:45 PM VK:Politiek
Met summiere berichten – die veel weghebben van die van Griekse orakels – heeft QAnon in drie jaar tijd miljoenen volgers gekregen. De rode draad? De media zijn slecht, Trump is goed. Hoe is de beweging ontstaan en is ze gevaarlijk?
Wat de lezers willen weten over verpleeghuiszorg en tegengeluiden
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-de-lezers-willen-weten-over-verpleeghuiszorg-en-tegengeluiden~b7d0a583/
07/03/2020 05:25 PM VK:Politiek
In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: verpleeghuiszorg.
Evaluatie leenstelsel: geen ‘leenangst’ bij studenten, middeninkomens hardst geraakt
https://www.ad.nl/politiek/evaluatie-leenstelsel-geen-leenangst-bij-studenten-middeninkomens-hardst-geraakt~a1859a76/
07/03/2020 05:11 PM AD:politiek
Studenten gaan niet minder vaak studeren omdat ze hun studiefinanciering moeten lenen. Wel moeten ouders met een middeninkomen relatief meer bijdragen aan de studie van hun kinderen. Dat zou gerepareerd kunnen worden door de aanvullende beurs te verruimen.
‘Deze crisis heeft de grenzen van de totaal vrije markt blootgelegd’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/deze-crisis-heeft-de-grenzen-van-de-totaal-vrije-markt-blootgelegd~b0b18018/
07/03/2020 04:57 PM VK:Politiek
2020 zou voor NS misschien wel het mooiste jaar in tijden worden: eindelijk liep alles weer gesmeerd, toen kwam corona. Hoe heeft topman Roger van Boxtel de crisis beleefd? ‘De tranen stonden in mijn ogen.’
Ook D66 wil af van leenstelsel, partij denkt aan 'nieuwe studiebeurs'
https://nos.nl/l/2339449
07/03/2020 04:40 PM NOS Nieuws - Politiek

Ook regeringspartij D66 wil nu af van het huidige leenstelsel voor studenten. De partij was jarenlang voorstander van het systeem waarbij iedereen voor zijn studie geld moet lenen. In een reactie op een vandaag gepubliceerde evaluatie zegt D66-Kamerlid Paternotte dat het leenstelsel "flink op de schop" moet. In het rapport staat dat lenen geen drempel is om te studeren, maar dat de meeste studenten na hun studie gemiddeld wel een schuld hebben van zo'n 25.000 euro.

D66 heeft ook een alternatief: alle studenten moeten een vast bedrag van 300 euro per maand krijgen, in plaats van de huidige zorg- en huurtoeslag. Daarnaast moeten studenten met ouders die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen in aanmerking komen voor een studiebeurs. De partij heeft uitgerekend dat dat zes op de tien studenten zijn. Zij moeten dan een studiebeurs krijgen van zo'n 700 euro. "Dat is een flinke basis", zegt Paternotte.

Vervanger

Het leenstelsel is in 2015 door regeringspartijen VVD en PvdA, met steun van D66 en GroenLinks ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. Tegenstanders CDA en ChristenUnie hebben in dit kabinet afgesproken dat het systeem blijft, ook omdat er extra geld zou gaan naar de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Vorig jaar keerden voorstanders GroenLinks en de PvdA zich tegen het leenstelsel, vanwege de toenemende stress bij studenten vanwege hun hoogoplopende studieschuld en het gebrek aan tijd om andere dingen naast hun studie te doen.

D66 bleef lange tijd hameren op de voordelige aflossingsvoorwaarden en op het extra geld dat gestoken werd in minder volle collegezalen en meer docenten. Maar nu erkent ook D66 dat studenten "veel druk" ervaren "tijdens het studeren, bij het vinden van een baan of de zoektocht naar een woning".

Deur

D66 wil deze maanden al praten over een nieuw systeem. "Mijn deur staat open", zegt Paternotte, maar hij weet ook dat er harde afspraken staan in het regeerakkoord.

CDA-woordvoerder Van der Molen, die voor de terugkeer van een soort basisbeurs is, wijst erop dat er nog maar 4,5 maand echt geregeerd gaat worden, want dan begint de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Dan volgt een doorgaans maanden durende formatie en het behandelen van een nieuw wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer. Een nieuwe studiebeurs is er dus waarschijnlijk niet voor het schooljaar van 2022-2023.


Ook D66 wil studiebeurs terug, einde leenstelsel in zicht
https://nos.nl/l/2339449
07/03/2020 04:40 PM NOS Nieuws - Politiek

Ook regeringspartij D66 wil nu af van het huidige leenstelsel voor studenten. De partij was jarenlang voorstander van het systeem waarbij iedereen voor zijn studie geld moet lenen. In een reactie op een vandaag gepubliceerde evaluatie zegt D66-Kamerlid Paternotte dat het leenstelsel "flink op de schop" moet. In het rapport staat dat lenen geen drempel is om te studeren, maar dat de meeste studenten na hun studie gemiddeld wel een schuld hebben van zo'n 25.000 euro.

D66 heeft ook een alternatief: alle studenten moeten een vast bedrag van 300 euro per maand krijgen, in plaats van de huidige zorg- en huurtoeslag. Daarnaast moeten studenten met ouders die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen in aanmerking komen voor een studiebeurs. De partij heeft uitgerekend dat dat zes op de tien studenten zijn. Zij moeten dan een studiebeurs krijgen van zo'n 700 euro. "Dat is een flinke basis", zegt Paternotte.

De schuld die studenten met het huidige leenstelsel opbouwen levert vaak veel stress op, vertelt de Leidse student Else van der Steeg:

"Een draai van jewelste" noemt NOS-verslaggever Ron Fresen het nieuwe standpunt van D66, omdat de partij jarenlang voorstander bleef ondanks de toenemende kritiek. Nu alleen de VVD nog voor is, zal na de verkiezingen zeker een nieuwe weg ingeslagen worden richting een stelsel met studiebeurzen, denkt Fresen. Hij ziet D66 opschuiven naar links. "De partij is door het leenstelsel de steun van veel studenten kwijtgeraakt en wil met beoogd partijleider Kaag weer kiezers bij de concurrenten GroenLinks en de PvdA wegtrekken", aldus Fresen. "Het leenstelsel was daarvoor een sta-in-de-weg".

Vervanger

Het leenstelsel is in 2015 door regeringspartijen VVD en PvdA, met steun van D66 en GroenLinks ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. Tegenstanders CDA en ChristenUnie hebben in dit kabinet afgesproken dat het systeem blijft, ook omdat er extra geld zou gaan naar de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Vorig jaar keerden voorstanders GroenLinks en de PvdA zich tegen het leenstelsel, vanwege de toenemende stress bij studenten vanwege hun hoogoplopende studieschuld en het gebrek aan tijd om andere dingen naast hun studie te doen.

D66 bleef lange tijd hameren op de voordelige aflossingsvoorwaarden en op het extra geld dat gestoken werd in minder volle collegezalen en meer docenten. Maar nu erkent ook D66 dat studenten "veel druk" ervaren "tijdens het studeren, bij het vinden van een baan of de zoektocht naar een woning".

Deur

D66 wil deze maanden al praten over een nieuw systeem. "Mijn deur staat open", zegt Paternotte, maar hij weet ook dat er harde afspraken staan in het regeerakkoord.

CDA-woordvoerder Van der Molen, die voor de terugkeer van een soort basisbeurs is, wijst erop dat er nog maar 4,5 maand echt geregeerd gaat worden, want dan begint de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Dan volgt een doorgaans maanden durende formatie en het behandelen van een nieuw wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer. Een nieuwe studiebeurs is er dus waarschijnlijk niet voor het schooljaar van 2022-2023.


Ziekenhuizen gered dankzij coronaregeling van ‘enkele miljarden’ met zorgverzekeraars
https://www.ad.nl/binnenland/ziekenhuizen-gered-dankzij-coronaregeling-van-enkele-miljarden-met-zorgverzekeraars~a0d35b35/
07/03/2020 04:35 PM AD:politiek
Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn gered van een financiële strop door een coronaregeling. Hiervoor is vandaag een deal van ‘enkele miljarden’ euro's gesloten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Minister: universiteit kan rustig door met voorrang voor vrouw
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/minister-universiteit-kan-rustig-door-met-voorrang-voor-vrouw-1.1677182
07/03/2020 04:31 PM RD.nl
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) „kan rustig door” met haar beleid om vrouwen voorrang te geven bij vacatures, vindt emancipatieminister Ingrid van Engelshoven. De vermaning die de universiteit kreeg van het College voor de Rechten van de Mens is dan ook geen obstakel voor bijvoorbeeld het minimumaantal vrouwen aan de top van grote bedrijven dat het kabinet wil voorschrijven, denkt ze.
Deze politicoloog vreest voor wat jonge Republikeinen leren van Trumps ‘platte complottheorieën’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/russell-muirhead-wat-leren-jonge-republikeinen-van-trumps-krankzinnige-tweets~b352fe75/
07/03/2020 04:29 PM VK:Politiek
De platte complottheorieën die Donald Trump verspreidt, hebben niet eens meer de schijn van denk- en uitzoekwerk. Complotten zonder theorie, noemt politicoloog Russell Muirhead ze. Hij vreest dat jongere, slimmere Republikeinen ze met veel desastreuzer effect gaan inzetten.
Wet tegen discriminatie sollicitanten dichterbij
https://nos.nl/l/2339445
07/03/2020 04:11 PM NOS Nieuws - Politiek

De wetgeving die werkgevers verplicht om iets te doen tegen discriminatie bij sollicitaties, is een stap dichterbij gekomen. Staatssecretaris Van Ark stuurt haar voorstel nu naar de Raad van State en wil het na de zomer aan de Tweede Kamer voorleggen. Als het wordt aangenomen, betekent dit dat werkgevers straks een boete kunnen krijgen van maximaal 4500 euro.

Van Ark wil dat de wet zo snel mogelijk wordt aangepast. Ze wijst erop dat het nog altijd geen vanzelfsprekendheid is dat alle sollicitanten evenveel kans maken. "Keer op keer blijkt uit onderzoeken dat het er nog steeds toe doet wie er solliciteert." Een "stok achter de deur" om daar iets aan te doen, is volgens haar des te harder nodig "nu door de coronacrisis veel mensen op zoek moeten naar nieuw werk".

Migratieachtergrond

"We vragen als samenleving van alle Nederlanders om zoveel mogelijk mee te doen op de arbeidsmarkt, ongeacht leeftijd, migratieachtergrond, geslacht, seksuele geaardheid of handicap. Daar moeten gelijke kansen bij de werving en selectie tegenover staan", stelt de staatssecretaris. Dat betekent wat haar betreft dat bedrijven moeten nadenken over hun aanpak van sollicitaties, of het nu om stageplekken gaat of om een baan.

Grote bedrijven moeten hun plan schriftelijk vastleggen, kleine bedrijven moeten het mondeling kunnen toelichten. Als de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt dat er niks is bedacht, krijgen de werkgevers eerst een waarschuwing. Als zij vervolgens nog niet in actie komen, dan discrimineren zij "willens en wetens", zegt de bewindsvrouw, en wordt publiekelijk bekendgemaakt dat hun bedrijf een boete krijgt.

De hoogte van die boete varieert van 450 euro voor een klein bedrijf tot 4500 euro voor een groot bedrijf.


Kabinet wil woonsituatie arbeidsmigranten verbeteren
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/kabinet-wil-woonsituatie-arbeidsmigranten-verbeteren-1.1677175
07/03/2020 04:10 PM RD.nl
Het kabinet wil er samen met gemeenten voor zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen voor arbeidsmigranten. Verlaging van het aantal personen per woning moet snelle verspreiding van het coronavirus onder veelal Oost-Europese arbeidsmigranten tegengaan.
D66-Kamerlid De Groot doet aangifte tegen boeren om doodsverwensingen
https://www.nu.nl/politiek/6062212/d66-kamerlid-de-groot-doet-aangifte-tegen-boeren-om-doodsverwensingen.html
07/03/2020 03:59 PM NU - Politiek
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft aangifte gedaan tegen boeren die hem met de dood hebben bedreigd op een besloten Facebook-groep van Farmers Defence Force (FDF). De Groot heeft enkele verwensingen ingezien en die doorgestuurd naar de politie, zegt hij vrijdag tegen NU.nl.
Kabinet zwaait ‘met enorme waardering’ invalminister Van Rijn uit
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/kabinet-zwaait-met-enorme-waardering-invalminister-van-rijn-uit-1.1677152
07/03/2020 03:52 PM RD.nl
Het kabinet heeft vrijdag „met enorme waardering” afscheid genomen van ‘invalminister’ Martin van Rijn (Medische Zorg). De PvdA’er trad in maart tijdelijk toe tot het kabinet om de overwerkte Bruno Bruins te vervangen, maar maakt donderdag plaats voor VVD’er Tamara van Ark.
Evaluatie leenstelsel: geld lenen is geen drempel om te studeren
https://nos.nl/l/2339441
07/03/2020 03:51 PM NOS Nieuws - Politiek

Het leenstelsel blijkt geen belemmering te zijn voor middelbare scholieren om naar de universiteit of een hogeschool te gaan. Studenten zijn wel meer en vaker gaan lenen; voor de meeste studenten een gemiddeld bedrag van 25.000 euro. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het eindrapport over de gevolgen van de invoering van het leenstelsel in 2015.

Het onafhankelijke onderzoeksinstituut ResearchNed schrijft dat het leenstelsel "gemiddeld genomen" doeltreffend en doelmatig is, dat wil zeggen dat het doel van studiefinanciering bereikt wordt. Het kabinet leent en geeft studenten geld om ervoor te zorgen dat er geen "onoverkomelijke financiële belemmeringen" zijn om te studeren. Die zijn er dus niet, stellen de onderzoekers. "Scholieren uit havo en vwo weten de weg naar het hoger onderwijs nog even goed te vinden als voor de invoering van het studievoorschot."

In het rapport staat ook dat de kennis over het leenstelsel, de aflossingsvoorwaarden en draagkrachtregeling te beperkt is, vooral bij gezinnen met een lager opleidingsniveau. Ook vragen de onderzoekers aandacht voor de doorstroom van mbo naar hbo; daarvan is het niet zeker dat lenen geen belemmering is. En er moet extra gekeken worden naar ouders met een middeninkomen. "Beter zicht is nodig op de impact die de kosten van studerende kinderen hebben op het inkomen van deze groep ouders."

Leenangst

Naar de evaluatie is in Den Haag lange tijd uitgekeken. In de Tweede Kamer is steeds minder steun voor het leenstelsel. Jarenlang waren behalve VVD en D66 ook PvdA en GroenLinks voorstander om de studie van jongeren te financieren met een gunstige lening, in plaats van met een gift uit de staatskas. Het extra geld, zo'n 800 miljoen euro, zou in beter onderwijs worden gestopt; meer docenten en minder overvolle hoorcolleges was de belofte.

Vorig jaar veranderden de PvdA en GroenLinks van mening en schaarden zich bij de tegenstanders, die al langer bezorgd waren over de toenemende studiedruk en groeiende leenangst. Door de stress over de steeds groter wordende lening zouden studenten extra onder spanning staan om hun studie snel af te maken, er zou geen tijd meer zijn voor nevenactiviteiten en studenten zouden langer thuis blijven wonen, aldus de critici. Uit onderzoek van NOS op 3 bleek ook dat de beloofde onderwijsinvesteringen kleiner zijn dan gepland.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs en de overgebleven voorstanders VVD en D66 hebben tot nu toe de kritiek op het leenstelsel weersproken. Zij benadrukken dat er gunstige voorwaarden zijn voor het aflossen van de schuld en dat de kwaliteit van het onderwijs met stappen wordt verbeterd. In het regeerakkoord is ook afgesproken dat het leenstelsel blijft bestaan en daaronder hebben de tegenstanders in de coalitie CDA en ChristenUnie hun handtekening gezet. De D66-minister van Onderwijs zegt nu "tevreden" te zijn met de conclusie dat "het studiefinancieringsstelsel bijdraagt aan de toegankelijkheid" van het hoger onderwijs.

Studentenbonden blijven fel tegen het leenstelsel. De LSVb vindt dat het rapport "pijnlijk zichtbaar" maakt dat het leenstelsel leidt tot torenhoge schulden. "De coronacrisis verergert deze situatie alleen maar." Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt dat de minister de grootste pijnpunten, zoals de hoge schulden en problemen bij studenten uit gezinnen met middeninkomens, onvoldoende erkent.

Stress

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen "zijdelings" aandacht besteed aan stress die de studenten ervaren. Zij schrijven: "Eerste voorzichtige resultaten wijzen erop dat lenen als zodanig niet leidt tot stress, maar dat dit veeleer te maken heeft met zorgen over de toekomst (renteontwikkeling, effect op hypotheken, banenkansen)." Er komt nog een RIVM-onderzoek naar de mentale druk onder jongeren.


D66’er De Groot doet aangifte wegens doodsbedreigingen boeren
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/d66-er-de-groot-doet-aangifte-wegens-doodsbedreigingen-boeren-1.1677132
07/03/2020 03:23 PM RD.nl
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft aangifte gedaan wegens doodsbedreigingen in Facebookgroepen van radicale boerenclubs. Het Reformatorisch Dagblad deed enkele weken geleden uit de doeken hoe boze boeren tekeergingen op besloten pagina’s op sociale media.
MH17-verdachte mag vliegtuigwrak door eigen expert laten onderzoeken
https://www.ad.nl/binnenland/mh17-verdachte-mag-vliegtuigwrak-door-eigen-expert-laten-onderzoeken~a9e07ee9/
07/03/2020 03:21 PM AD:politiek
De verdediging van MH17-verdachte Oleg Poelatov mag met een eigen expert nader onderzoek doen naar het vliegtuigwrak in een hangar van luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Veel andere verzoeken van de verdediging zijn afgewezen of worden later pas door de rechter behandeld.
De psychologische gevolgen van thuiswerken: ‘Vrouwelijke leiders zijn in het voordeel’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-psychologische-gevolgen-van-thuiswerken-vrouwelijke-leiders-zijn-in-het-voordeel~bb217088/
07/03/2020 03:19 PM VK:Politiek
Hoogleraar psychologie Mark van Vugt bracht met dertig internationale experts de psychologische gevolgen van thuiswerken en corona in kaart. De dominante baas heeft het moeilijk, vrouwelijke leiders lijken in het voordeel.
Boerderij van de toekomst is divers, met gemengde gewassen: ‘Peen en ui zijn goede buren’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-boerderij-van-de-toekomst-zal-divers-zijn-met-gewassen-door-elkaar-gemengd~be59a65f/
07/03/2020 03:00 PM VK:Politiek
In Flevoland ontwikkelt de Wageningen Universiteit de boerderij van de toekomst. Anders dan op de monotone akkers van nu worden gewassen er gemengd. Die strokenteelt bevordert de bodem en biodiversiteit. ‘Peen en ui zijn goede buren.’


Nieuwsbin (copyright 2018) is een initiatief van Ubels Computer Service in samenwerking met TrefpuntGroningen. Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info at ucservice.nl.