Meer bins: Groningen Formule 1 Politiek

Politiek headlines in chronologische volgorde

Dit overzicht bevat Headlines van: NU.nl - RTL Nieuws - Algemeen Dagblad - NOS - Volkskrant - Reformatorisch Dagblad
Voor je browser of als WebApp!

Wat meet een schriftelijke test, behalve hoe goed je bent in die test?
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcasts/serie/de-grote-vragen-podcast/wat-meet-een-test
05/25/2019 06:15 AM VK:Politiek

‘Marionet' van Marine Le Pen: extreemrechtse Jordan (23) favoriet in Frankrijk
https://www.ad.nl/politiek/marionet-van-marine-le-pen-extreemrechtse-jordan-23-favoriet-in-frankrijk~a0a1c8d1a/
05/25/2019 06:00 AM AD:politiek
In Frankrijk is hij dé verrassing van de Europese verkiezingen. De extreemrechtse Jordan Bardella loopt voorop in de peilingen; hij is nog maar 23 jaar oud en nu al favoriet.
Europese verkiezingen in vier landen
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/europese-verkiezingen-in-vier-landen-1.1570650
05/25/2019 05:05 AM RD.nl
In Letland, Malta, Slowakije en Tsjechië zijn zaterdag Europese verkiezingen. De Tsjechen konden ook vrijdag al stemmen. De vier landen hebben bij elkaar opgeteld slechts 48 zetels in het Europees Parlement van 751 leden.
Kaag: snel psychosociale noodhulp in crisisgebieden
https://nos.nl/l/2286187
05/24/2019 11:43 PM NOS Nieuws - Politiek

Er moet een internationale pool komen van experts op het gebied van psychosociale noodhulp, die snel naar crisisgebieden kunnen reizen. Deze en andere ideeën wil minister Kaag bespreken op een internationale conferentie over geestelijke gezondheid in crisissituaties, die ze in oktober organiseert.

Volgens Kaag moeten mensen die worden getroffen door een ramp of conflict zo snel mogelijk psychosociale hulp kunnen krijgen en is dat net zo belangrijk als voedsel, water, onderdak en veiligheid. "Het is geen bonus, maar het moet standaard onderdeel worden van de humanitaire noodhulp", vindt Kaag. De internationale pool van experts zou moeten afreizen op verzoek van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en hulporganisaties.

De minister wijst erop dat veel slachtoffers van rampen en conflicten door de traumatische ervaringen bijvoorbeeld een depressie of angststoornis krijgen. En psychisch leed in crisisgebieden duurt gemiddeld langer dan elders, omdat er vaak geen steun beschikbaar is en de betrokkenen veel stress hebben.

Volgens Kaag worden acties voor noodhulp effectiever als psychosociale steun en traumahulp worden aangeboden.


Kaag wil team voor psychische hulp na crisis
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/kaag-wil-team-voor-psychische-hulp-na-crisis-1.1570646
05/24/2019 11:35 PM RD.nl
Er moet een internationaal team van experts komen dat direct na een crisis afreist om psychosociale hulp te geven aan de slachtoffers. Om dit te bereiken organiseert minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) in oktober een internationale conferentie in Amsterdam.
SP en PVV gedecimeerd: 'Baudet is de betere middelvinger'
https://nos.nl/l/2286173
05/24/2019 10:11 PM NOS Nieuws - Politiek

In 2014 haalden de SP en de PVV bij de Europese Parlementsverkiezingen respectievelijk 9,6 en 13,3 procent van de stemmen. Nu halen ze volgens de exitpoll van Ipsos 3,9 en 4,1 procent.

Voor beide partijen geldt dat ze mogelijk geen enkele zetel in het Europees Parlement overhouden. Hoe valt hun verlies te verklaren?

'Protest SP alleen effectief met linkse partij in kabinet'

Allereerst: aan de lage opkomst alleen ligt het niet. De opkomst bij de Europese verkiezingen is altijd een stuk lager dan bij andere verkiezingen. De PVV en SP hebben daar het meeste last van: van alle partijen bleef van hun aanhang het grootste deel thuis. Maar, zegt politiek historicus Koen Vossen, "de opkomst was donderdag juist hoger dan vier jaar geleden, dus je kunt niet zeggen dat het verlies van de partijen daar aan ligt".

De SP kampt met een ander probleem, zegt Vossen. "De partij hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant is het een linkse protestpartij, de middelvinger van links zullen we maar zeggen, en aan de andere kant is het een linkse idealistische partij. Als de PvdA in het kabinet zit kun je die twee groepen mobiliseren, nu was dat een stuk lastiger. Je zit nu met drie linkse partijen in de oppositie in de Tweede Kamer, dan is het voor de SP lastiger om zichtbaar te zijn."

De SP probeerde bij de afgelopen campagne de linkse proteststem te mobiliseren, onder meer met het Hans Brusselmans-filmpje. "De mensen die je daarmee probeert te bereiken, die gaan niet stemmen. De mensen die wel stemmen bij EU-verkiezingen, vinden zo'n vorm van campagnevoeren te ruw en gaan bijvoorbeeld naar de PvdA."

Ook lijkt te hebben meegespeeld dat kiezers meer pro-Europees zijn geworden, zegt politicoloog Maurits Meijers. Bij de vorige Europese verkiezingen wilde nog een kwart van alle kiesgerechtigden uit de EU stappen, nu nog maar vijftien procent. "Het kan zijn dat kiezers minder hebben met het eurosceptische geluid en liever gaan voor een pro-Europese kandidaat, zoals Frans Timmermans. Dit kan ook te maken hebben met brexit, dat dit angst heeft ingeboezemd."

Baudet is 'de betere middelvinger'

Ook de PVV verloor behoorlijk veel kiezers aan een partij die ideologisch dichtbij staat. "Thierry Baudet is een aantrekkelijk alternatief voor kiezers die de elite schrik willen aanjagen", zegt Vossen. "Baudet slaagt er beter in dan Geert Wilders zichzelf neer te zetten als iemand die de boel kan opschudden. Hij is de betere middelvinger naar de elite."

Veel PVV-stemmers stapten dus over naar Forum voor Democratie, maar van een massale overloop is geen sprake, blijkt uit de cijfers. Er speelde dan ook nog iets anders, zegt Vossen. "Geert Wilders was heel afhankelijk van media-aandacht. Hij heeft geen eigen middelen om filmpjes te maken. Daarvoor is de partij te klein en heeft het te weinig geld. Als die media zich vooral richten op Baudet, is Wilders nergens meer."

Kunnen de SP en de PVV er weer bovenop komen? Vossen denkt van wel. "Stel dat FvD implodeert, dan kan de PVV daar weer flink van profiteren. Dat zagen we ook bij Trots op Nederland. En wat de SP betreft, als GroenLinks of de PvdA in de regering komen kan de SP weer volop de linkse oppositierol gaan spelen."


Europeanen over de EU: ‘We wonen nu in Sydney, in Portugal gaat het te slecht’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/europeanen-over-de-eu-en-de-verkiezingen-we-wonen-nu-in-sydney-in-portugal-gaat-het-te-slecht~b5be6b2b/
05/24/2019 09:16 PM VK:Politiek
Veel Europese kiezers stemmen zondag. Hoe denken zij over de verkiezingen en de Europese Unie? We vroegen het op de luchthaven van Frankfurt, een van de belangrijkste knooppunten van het continent.
Coalitievorming Limburg mislukt: Formateurs willen deskundigenbestuur
https://www.nu.nl/politiek/5907741/coalitievorming-limburg-mislukt-formateurs-willen-deskundigenbestuur.html
05/24/2019 09:06 PM NU - Politiek
Het is informateur Ger Koopmans en Geert Gabriëls niet gelukt om een coalitie te vormen in Limburg. In een brief gericht aan de Provinciale Staten adviseren zij een zogeheten extraparlementair college.
Een extraparlementair college voor Limburg? Zeer ongebruikelijk maar misschien de enige optie
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-extraparlementair-college-voor-limburg-zeer-ongebruikelijk-maar-misschien-de-enige-optie~b0760cdb/
05/24/2019 08:47 PM VK:Politiek
Laat Limburg de komende jaren besturen door een extraparlementair college van Gedeputeerde Staten, ofwel: een college dat niet wordt samengesteld op basis van partijlidmaatschap, maar op basis van deskundigheid. Dat voorstel hebben de informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls voorgelegd aan Provinciale Staten – dat hierover maandag een standpunt zal innemen.
Gewonden bij ‘bomaanslag’ op voetgangersstraat in Lyon
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gewonden-bij-bomaanslag-op-voetgangersstraat-in-lyon~bc55498f/
05/24/2019 08:46 PM VK:Politiek
In Lyon zijn vrijdagmiddag zeker acht mensen gewond geraakt bij de vermoedelijke ontploffing van een bompakket. De explosie vond plaats in de rue Victor-Hugo, een voetgangersstraat in het centrum van Lyon.
Trump stuurt toch 1.500 militairen extra naar Midden-Oosten wegens spanningen met Iran
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/trump-stuurt-toch-1-500-militairen-extra-naar-midden-oosten-wegens-spanningen-met-iran~b629af9d/
05/24/2019 07:57 PM VK:Politiek
President Trump stuurt toch extra troepen naar het Midden-Oosten vanwege de oplopende spanningen met Iran. Eerder deze week ontkende hij nog geruchten dat er 10- tot zelfs 120 duizend man naar het gebied zouden worden gestuurd. Vrijdag is het congres geïnformeerd dat er 1.500 extra militairen klaar staan om de komende weken te vertrekken ‘vooral om te verdedigen’.
Toezichthouder AFM kritisch op huurverklaring bij hypotheken
https://www.ad.nl/wonen/toezichthouder-afm-kritisch-op-huurverklaring-bij-hypotheken~a1f4fb48/
05/24/2019 06:57 PM AD:politiek
Het is nog de vraag of zogenoemde duurhuurders gemakkelijker aan een hypotheek kunnen komen bij BLG Wonen. De hypotheekverstrekker wil als proef de kredietwaardigheid van klanten deels bepalen op basis van de hoge huur die de klant betaalt voor z'n huidige woning. Toezichthouder AFM is kritisch en waarschuwt dat ‘oprekking van de normen’ niet wenselijk is.
Syriër uit Kapelle mogelijk betrokken bij standrechtelijke executie
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/syrier-uit-kapelle-mogelijk-betrokken-bij-standrechtelijke-executie~b0ce7411/
05/24/2019 06:49 PM VK:Politiek
De Syriër die dinsdag in het Zeeuwse Kapelle werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische en oorlogsmisdrijven in Syrië, heeft mogelijk in 2012 deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een luitenant-kolonel. Dat meldt de politie vrijdag.
Navelstrengbloedbank gered, maar afgeslankt
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/navelstrengbloedbank-gered-maar-afgeslankt-1.1570584
05/24/2019 06:05 PM RD.nl
De noodlijdende navelstrengbloedbank is gered van een faillissement. De bloedbank moet wel afslanken en stopt vrijwel met het verzamelen van stamcellen.
Coalitie rekent op extra zetels in Eerste Kamer
https://www.ad.nl/politiek/coalitie-rekent-op-extra-zetels-in-eerste-kamer~a3aa7e0d/
05/24/2019 06:03 PM AD:politiek
In de coalitie wordt driftig gerekend om bij de Eerste Kamerverkiezingen van komende maandag twee extra zetels binnen te halen. Als dat lukt, kan het kabinet óók met de PvdA zakendoen om een meerderheid voor wetten te krijgen.
Hoe het de linkse burgemeesters van Madrid en Barcelona verging
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/linkse-burgemeesters-hebben-madrid-en-barcelona-niet-radicaal-veranderd~b57ff385/
05/24/2019 05:38 PM VK:Politiek
Nieuwe linkse partijen zoals Podemos namen vier jaar terug met veel kabaal de Spaanse stadhuizen in. Ze beloofden een breuk met het verleden. Is dat gelukt? Maken de ‘burgemeesteressen’ van Barcelona en Madrid zondag kans op een nieuwe termijn?
Nederlandse commando’s in heel Afghanistan
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/nederlandse-commando-s-in-heel-afghanistan-1.1570580
05/24/2019 05:36 PM RD.nl
Nederlandse commando’s kunnen in heel Afghanistan worden ingezet. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De vijftig commando’s adviseren, assisteren en begeleiden een Afghaanse eenheid die risicovolle politietaken uitvoert zoals het arresteren van belangrijke opstandelingen.
Eén Frans maakt nog geen rode zomer: is de Nederlandse uitslag een voorteken voor rest van Europa?
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-frans-maakt-nog-geen-rode-zomer-is-de-nederlandse-uitslag-een-voorteken-voor-rest-van-europa~b162a835/
05/24/2019 05:28 PM VK:Politiek
Wat zegt de voorlopige uitslag in Nederland over de stemming in Europa? Winnen elders de sociaal-democraten ook en wat doen de anti-EU-partijen?
Rutte wil niets zeggen over kansen Spitzenkandidat Timmermans
https://nos.nl/l/2286135
05/24/2019 04:48 PM NOS Nieuws - Politiek

Premier Rutte wil niet zeggen of het kabinet PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans gaat voordragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. "Alles wat ik erover zeg, verkleint de kans dat we de beste Nederlander op de mooiste post krijgen."

Rutte zegt dat hij geen bezwaar heeft tegen Frans Timmermans "in enige positie". "Hij is natuurlijk een zeer relevante speler op het Europese toneel en heeft fantastische verkiezingen gehad gisteren. Er is ook geen contra-indicatie, integendeel."

Maar hij wijst erop dat er na de Europese verkiezingen "een heel politiek proces op gang komt" en "dat is toch een beetje een marktplaats met 28 landen en ook nog een rol voor het Europees Parlement. En dan heeft Nederland er belang bij dat ik daar mijn mond over houd."

Hij hoopt dat tijdens de Europese top van 20 en 21 juni al meer duidelijk zal worden over de nieuwe Europese Commissie. Zelf wordt Rutte ook veelvuldig genoemd als mogelijke voorzitter, maar hij heeft altijd gezegd dat dat niet aan de orde is.

'Timmermans-effect'

PvdA-lijsttrekker Timmermans is 'Spitzenkandidat' van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Hij wil de opvolger worden van de huidige commissievoorzitter Juncker. Volgens een exitpoll van bureau Ipsos won de PvdA gisteren bij de Europese verkiezingen. Er wordt gesproken van het ''Timmermans-effect".

PvdA-leider Asscher vindt dat het kabinet niet meer om de kandidatuur van Timmermans heen kan. "Als het kabinet dat negeert, maken ze een fout", zei hij in het radioprogramma 1 op 1.


PVV-senator vindt dat Wilders moet opstappen
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/pvv-senator-vindt-dat-wilders-moet-opstappen-1.1570570
05/24/2019 04:46 PM RD.nl
De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs vindt dat Geert Wilders moet opstappen. ,,Ik denk dat de tijd van Geert Wilders voorbij is’’, zegt hij na de voor de partij desastreuze uitslag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement tegen de IJmuider Courant.
Wat zeggen deze Europese verkiezingen over de Nederlandse politiek?
https://www.nu.nl/politiek/5906583/wat-zeggen-deze-europese-verkiezingen-over-de-nederlandse-politiek.html
05/24/2019 04:46 PM NU - Politiek
De verkiezingen voor het Europees Parlement kunnen niet los worden gezien van het politieke klimaat in Den Haag. Wat zegt deze voorlopige uitslag over Nederland? Een overzicht.
Rutte vindt excuses Wiebes na pijnlijke uitglijder ‘passend’
https://www.ad.nl/politiek/rutte-vindt-excuses-wiebes-na-pijnlijke-uitglijder-passend~aff3f6c2/
05/24/2019 04:37 PM AD:politiek
Premier Mark Rutte vindt het ‘passend’ dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zijn excuses heeft aangeboden voor een pijnlijke uitglijder eerder deze week in Groningen. Die provincie werd opgeschrikt door een voor Nederlandse begrippen forse aardbeving, die vervolgens door de minister ‘een bevinkje’ werd genoemd.
Hoe de Duitse Groenen zich binnen knokken in rechts AfD-gebied
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-de-duitse-groenen-zich-binnen-knokken-in-rechts-afd-gebied~b8175484/
05/24/2019 04:22 PM VK:Politiek
In het Duitse stadje Guben, ­tegen de grens met Polen aan, worstelen inwoners met migratie en criminaliteit. Dit is terrein van de rechts-populistische AfD. Maar Theo Koelé ziet een opvallende kentering: de ‘linkse’ Groenen van de lokale heldin Ska Keller rukken op.
Fransie Timmermans geeft VVD en Forum het nakijken
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/fransie-timmermans-geeft-vvd-en-forum-het-nakijken~ba8d0358/
05/24/2019 04:20 PM VK:Politiek
Goedemiddag,
Rutte vindt excuses Wiebes „passend”
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/rutte-vindt-excuses-wiebes-passend-1.1570562
05/24/2019 04:19 PM RD.nl
Premier Mark Rutte vindt het "passend" dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zijn excuses heeft aangeboden voor een ongelukkige uitlating eerder deze week in Groningen. Die provincie werd opgeschrikt door een voor Nederlandse begrippen forse aardbeving, die vervolgens door de minister "een bevinkje" werd genoemd.
‘Je kunt jezelf of je bedrijf toch niet succesvol noemen in een wereld die faalt?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/feike-sijbesma-je-kunt-jezelf-of-je-bedrijf-toch-niet-succesvol-noemen-in-een-wereld-die-faalt~b479ae53/
05/24/2019 04:13 PM VK:Politiek
Grote invloed schept grote verplichtingen, vindt DSM-topman Feike Sijbesma. Juist voor bedrijven als het zijne.
Waarom won de PvdA en lieten kiezers de PVV in de steek?
https://nos.nl/l/2286123
05/24/2019 03:49 PM NOS Nieuws - Politiek

Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht op verzoek van de NOS de kiezersstromen en vroeg mensen naar hun opvattingen. Hoe kon het dat de PvdA, volgens de exitpoll, de meeste stemmen wist te vergaren? En waar zijn de PVV-kiezers gebleven?

Vier opvallende uitkomsten die de verkiezingsuitslag mogelijk verklaren.

1: Timmermans wist kiezers van allerlei partijen te overtuigen

Er is al veel over geschreven: het Timmermans-effect. Uit het opinieonderzoek van Ipsos blijkt inderdaad dat de Europese lijsttrekker voor PvdA-kiezers veel belangrijker was dan bij andere partijen. Voor slechts 18 procent van alle kiezers was de Europese lijsttrekker zeer bepalend bij de stemkeuze. Bij PvdA-kiezers zegt bijna de helft van de kiezers (48 procent) dat de lijsttrekker - Timmermans dus - de doorslag heeft gegeven.

De nieuwe kiezers kwamen bij allerlei partijen vandaan. Voor een deel zijn het mensen die bij de Provinciale Statenverkiezingen nog GroenLinks (10 procent) en SP (6 procent) stemden. Maar het waren niet alleen linkse kiezers die hij wist te overtuigen. Ook CDA'ers (8 procent) en D66'ers (9 procent) maakten de overstap.

Bij Forum voor Democratie, dat net als de PvdA fors won, zijn minder opvallende verschuivingen te zien ten opzichte van de Statenverkiezingen. Driekwart van de kiezers stemde toen ook op Forum voor Democratie. Een klein deel is afkomstig van de PVV.

2: PVV'ers bleven thuis

De opkomst bij de EU-verkiezingen is altijd een stuk lager dan bij andere verkiezingen. Voor alle partijen geldt dat in vergelijking met Provinciale Statenverkiezingen heel veel mensen thuis zijn gebleven.

Vooral de PVV had daar last van. Maar liefst twee derde van de kiezers die twee maanden geleden nog PVV stemden, bleef nu thuis. Van de PVV-kiezers die wel naar de stembus gingen, stemde 21 procent op de PVV en 6 procent op Forum voor Democratie. Van een massale overloop naar Forum voor Democratie lijkt dus geen sprake; PVV'ers bleven vooral thuis. Ook SP-kiezers hadden duidelijk weinig zin om te gaan stemmen.

De PvdA-achterban was, na de kiezers van ChristenUnie/SGP, juist het meest loyaal aan de partij. Er bleven relatief weinig PvdA'ers thuis, en een aanzienlijk percentage stemde net als twee maanden geleden PvdA.

3: Ouderen houden van de PvdA

Net als bij de laatste twee verkiezingen was vooral het aandeel 65-plussers dat PvdA stemde groot. Bijna de helft van de PvdA-kiezers is ouder dan 65. Zelfs bij 50Plus en het CDA is het aandeel ouderen niet zo groot.

De PVV doet het, net als bij de Provinciale Staten, juist opvallend slecht onder oudere kiezers.

4: Nederland is minder eurosceptisch

Wat ook in het nadeel is van de PVV en in het voordeel van de PvdA: Nederland is in vijf jaar tijd minder eurosceptisch geworden. Bij de vorige Europese verkiezingen wilde volgens Ipsos nog een kwart van alle kiesgerechtigden uit de Europese Unie stappen. Gisteren zei 15 procent van de mensen daar voor te zijn.

Ook de PVV-achterban is niet meer in meerderheid voor een nexit. In 2014 wilde driekwart de EU nog verlaten, nu is dat minder dan de helft. Bij Forum voor Democratie-kiezers is dat aandeel nog minder.

Wel blijkt uit deze cijfers dat thuisblijvers iets eurosceptischer zijn dan mensen die zijn gaan stemmen. Dat is ongunstig voor eurosceptische partijen, zoals de PVV en de SP, die er waarschijnlijk baat bij zouden hebben gehad als deze mensen wel waren gaan stemmen.


Samenwerking vrijwel onmogelijk door Trump en Pelosi
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/samenwerking-democraten-en-republikeinen-vrijwel-onmogelijk-door-trump-en-pelosi~b3e5f3d6/
05/24/2019 03:39 PM VK:Politiek
De politieke ruzie tussen Amerika’s machtigste politici, president Trump en parlementsvoorzitter Pelosi, is donderdag uitgedraaid op een moddergevecht. Trump noemde Pelosi ‘een gek’. De Democraat haalde op haar beurt ongewoon hard uit door op te roepen tot een ‘interventie’ bij de president. Ze bidt zelfs voor Trump.
Rechtszaak Enschedese moordzaak vertraagd vanwege alternatief Mexicaans scenario
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rechtszaak-enschedese-moordzaak-vertraagd-vanwege-alternatief-mexicaans-scenario~b6998b8a/
05/24/2019 03:29 PM VK:Politiek
De rechtszaak tegen drie verdachten van een viervoudige moord in een Enschedese growshop loopt vertraging op, nu het Openbaar Ministerie een alternatief scenario wil onderzoeken. Dat scenario kwam deze week via een misdaadjournalist de wereld in en schuift de moord in de schoenen van een Mexicaans moordcommando.
Werken bij het UWV: vast in een web van protocollen
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/werken-bij-het-uwv-vast-in-een-web-van-protocollen~b78ca6f4/
05/24/2019 03:24 PM VK:Politiek
Hoe kan het dat het UWV fraudeurs in het vizier heeft, maar de oplichters toch lange tijd met hun praktijken kunnen doorgaan? Het antwoord zit verscholen in ‘het systeem’, dat een geheel eigen logica kent. Deel 1 van een vierdelige serie over het UWV.
Een hilarisch moment leek het, toen Brexit-profeet Nigel Farage werd besmeurd met een milkshake
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-politici-al-jaren-worden-besmeurd-met-zoetigheid~b6f49c07/
05/24/2019 03:24 PM VK:Politiek
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: Nigel Farage besmeurd met milkshake.
Minister: meld je als stemmen in VK niet lukte
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/minister-meld-je-als-stemmen-in-vk-niet-lukte-1.1570535
05/24/2019 03:10 PM RD.nl
Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk die daar niet hebben kunnen stemmen voor het Europees Parlement moeten daarover bij de Britten hun beklag doen, vindt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ze noemt de berichten dat honderden EU-burgers bij Britse stemlokalen zijn weggestuurd "heel zorgelijk".
Kabinet tegen Turks-Russische deal over afweerraketten
https://nos.nl/l/2286116
05/24/2019 02:55 PM NOS Nieuws - Politiek

Het kabinet roept Turkije op de koop af te blazen van een Russisch systeem voor luchtafweerraketten. De Turkse president Erdogan zei in het weekend dat Turkije samen met de Russen S-500-raketten gaat produceren en dat ook de omstreden aankoop doorgaat van het Russische S-400-systeem, de voorganger van de S-500.

De samenwerking is omstreden, omdat Turkije lid is van de NAVO. Onder meer de Verenigde Staten zijn bang dat informatie van de S-400-radar in Turkije de Russen leert hoe ze F-35 jachtvliegtuigen van de NAVO kunnen opsporen. Om die reden zijn de Verenigde Staten al gestopt met het leveren van F-35's aan Turkije.

Ook minister Blok noemde het niet passend en niet logisch dat Turkije als lid van de NAVO een Russisch luchtafweersysteem koopt. Hij heeft dat al eerder aan zijn Turkse collega verteld en hij snapt de Amerikaanse ongerustheid. "Ik zou het zeer betreuren als de Turken hun plan doorzetten", zei Blok.


Blok wil snel duidelijkheid van opvolger May
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/blok-wil-snel-duidelijkheid-van-opvolger-may-1.1570527
05/24/2019 02:33 PM RD.nl
Nederland wil van de opvolger van de vertrekkende Britse premier Theresa May snel duidelijkheid over waar het Verenigd Koninkrijk naartoe wil. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gezegd na afloop van de ministerraad.
Minister verwacht coulance school bij staking
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/minister-verwacht-coulance-school-bij-staking-1.1570524
05/24/2019 02:22 PM RD.nl
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven verwacht dat scholen en universiteiten studenten enigszins tegemoetkomen als die dinsdag door de staking in het openbaar vervoer een toets of tentamen missen. "Het is aan instellingen zelf hoe ze daarmee omgaan", benadrukt de bewindsvrouw. "Maar ik verwacht dat ze er wel rekening mee houden."
Asscher: kabinet moet Timmermans voordragen
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/asscher-kabinet-moet-timmermans-voordragen-1.1570497
05/24/2019 01:17 PM RD.nl
Het kabinet moet PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans voordragen als voorzitter van de Europese Commissie. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher was het optreden van Timmermans voor veel Nederlanders een belangrijke reden om te gaan stemmen. "Als het kabinet dat negeert maken ze een fout."
Rutte dankt afzwaaiende Theresa May
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/rutte-dankt-afzwaaiende-theresa-may-1.1570480
05/24/2019 12:20 PM RD.nl
Premier Mark Rutte heeft zijn Britse collega Theresa May bedankt en zijn "respect overgebracht" nu zij haar aftreden heeft aangekondigd. Mays vertrek betekent niet het einde voor het door haar bereikte akkoord met de Europese Unie over de brexit, benadrukt hij. Dat "blijft op tafel".
Britse premier Theresa May stapt op in tranen
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/britse-premier-theresa-may-stapt-op-in-tranen~b33fe0c7/
05/24/2019 12:10 PM VK:Politiek
In tranen heeft Theresa May haar vertrek vrijdagochtend aangekondigd. Op 7 juni, na het staatsbezoek van Donald Trump, zal ze bij de koningin haar ontslag indienen. Daarna blijft ze als waarnemend premier aan totdat de Conservatieve Partij een opvolger heeft gevonden. Ze hielp haar opvolger eraan herinneren dat compromis ‘geen vies woord’ is bij het uitvoeren van Brexit.
Slob: even geduld voor toekomstvisie omroep
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/slob-even-geduld-voor-toekomstvisie-omroep-1.1570478
05/24/2019 12:07 PM RD.nl
Mediaminister Arie Slob is nog steeds van plan om met een toekomstvisie voor de publieke omroep te komen. Het gaat alleen wat langer duren, zei hij vrijdag. "Er zijn soms eieren waar je wat langer op moet broeden, maar het gaat er komen. Ik ben stevig aan het werk."
Kiezers over hun keuze voor de PvdA: ‘Timmermans heeft wat te vertellen’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-deze-kiezers-op-het-laatste-moment-voor-pvda-kozen~b779e039/
05/24/2019 11:54 AM VK:Politiek
De PvdA boekte donderdag een onverwachte winst bij de Europese Verkiezingen. Vijf kiezers vertellen over hun keuze om voor de PvdA te gaan.
Kopstukken kunnen opluchting niet onderdrukken: euroscepsis is beperkt
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/kopstukken-kunnen-opluchting-niet-onderdrukken-euroscepsis-is-beperkt-1.1570470
05/24/2019 11:41 AM RD.nl
Wat de uitslag van de eigen partij ook is: een duidelijke meerderheid van de Nederland heeft gekozen voor een partij die geen enkel vraagteken plaatst bij het bestaansrecht van de Europese Unie, benadrukken de kopstukken van de politieke partijen.
Kabinet: dinsdag wordt een heel moeilijke dag in het verkeer
https://nos.nl/l/2286094
05/24/2019 11:30 AM NOS Nieuws - Politiek

Staatssecretaris Van Veldhoven raadt mensen aan zich goed voor te bereiden op de grote staking in het openbaar vervoer van aanstaande dinsdag. "Dit gaat een grote impact hebben op Nederland", zegt ze. "We moeten ons allemaal voorbereiden op een moeilijke dag." Ze gaat ervan uit dat de actie ook effect zal hebben op het wegverkeer.

Van Veldhoven benadrukt dat mensen "natuurlijk"het recht hebben om te staken en dat dit "uiteraard" ook geldt voor de mensen die bij het openbaar vervoer werken. "Maar voor al die reizigers die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn, is dit echt heel vervelend. Ik hoop dat de mensen die gaan staken dat weten en ook meewegen."

Treinverkeer plat

De staatssecretaris, die vanmorgen zelf op de fiets naar het werk kwam, zegt dat reizigers alvast naar alternatieven moeten gaan kijken. "Misschien de fiets, als dat een optie is. Maar het zal voor heel veel mensen betekenen dat het dinsdag gewoon even heel moeilijk wordt. Dat weten we en laten we ons daarop voorbereiden."

De vakbonden hebben voor dinsdag een 24-uursstaking in het openbaar vervoer aangekondigd. Het treinverkeer zal helemaal plat liggen. De actievoerders verzetten zich onder meer tegen de stijgende pensioenleeftijd. Vorig jaar liep het overleg over een pensioenakkoord vast. Minister Koolmees zegt dat hij druk bezig is met "kopjes koffie drinken" met alle overlegpartners in de hoop de besprekingen weer vlot te trekken.


NS en kabinet waarschuwen reizigers voor ov-staking dinsdag
https://nos.nl/l/2286094
05/24/2019 11:30 AM NOS Nieuws - Politiek

Staatssecretaris Van Veldhoven raadt mensen aan zich goed voor te bereiden op de grote staking in het openbaar vervoer van aanstaande dinsdag. "Dit gaat een grote impact hebben op Nederland", zegt ze. "We moeten ons allemaal voorbereiden op een moeilijke dag." Ze gaat ervan uit dat de actie ook effect zal hebben op het wegverkeer.

Van Veldhoven benadrukt dat mensen "natuurlijk" het recht hebben om te staken en dat dit "uiteraard" ook geldt voor de mensen die bij het openbaar vervoer werken. "Maar voor al die reizigers die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn, is dit echt heel vervelend. Ik hoop dat de mensen die gaan staken dat weten en ook meewegen."

Treinverkeer plat

De staatssecretaris, die vanmorgen zelf op de fiets naar het werk kwam, zegt dat reizigers alvast naar alternatieven moeten gaan kijken. "Misschien de fiets, als dat een optie is. Maar het zal voor heel veel mensen betekenen dat het dinsdag gewoon even heel moeilijk wordt. Dat weten we en laten we ons daarop voorbereiden."

De vakbonden hebben voor dinsdag een 24-uursstaking in het openbaar vervoer aangekondigd. Het treinverkeer zal helemaal plat liggen. "Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet zeggen welke treinen wel en welke treinen niet rijden", meldt de NS. Het bedrijf zegt geen betrouwbare dienstregeling te kunnen maken en adviseert 28 mei niet met de trein te reizen en niet naar het station te gaan.

De actievoerders verzetten zich onder meer tegen de stijgende pensioenleeftijd. Vorig jaar liep het overleg over een pensioenakkoord vast. Minister Koolmees zegt dat hij druk bezig is met "kopjes koffie drinken" met alle overlegpartners in de hoop de besprekingen weer vlot te trekken.


Trump ziet Huawei wel onderdeel worden van handelsovereenkomst
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/techblog-trump-ik-kan-me-voorstellen-dat-huawei-onderdeel-wordt-van-een-handelsovereenkomst~b73de3d0/
05/24/2019 11:19 AM VK:Politiek
Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
Van Veldhoven: dinsdag wordt moeilijke dag
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/van-veldhoven-dinsdag-wordt-moeilijke-dag-1.1570428
05/24/2019 11:14 AM RD.nl
Iedereen heeft het recht om te staken, maar de staking in het openbaar vervoer dinsdag zal veel impact hebben. "Het wordt heel vervelend." Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) heeft dat vrijdag gezegd. "Dinsdag wordt een moeilijke dag voor de reizigers." De staatssecretaris hoopt dat "de stakers dat meewegen". Verder adviseert ze iedereen zich goed voor te bereiden op de staking en te zoeken naar alternatieven.
‘Kamikazepremier’ May miste zelfs het zwaard waarin ze probeerde te vallen
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kamikazepremier-may-miste-zelfs-het-zwaard-waarin-ze-probeerde-te-vallen~bb58dcc5/
05/24/2019 11:06 AM VK:Politiek
Theresa May biedt op 7 juni haar ontslag aan aan de koningin. Onvermoeibaar bouwde ze aan het grootste Britse politieke project van na de Tweede Wereldoorlog. Haar gebrek aan politiek inzicht brak Theresa May op. Juist in een tijd waarin de Britten snakten naar een inspirerende leider, kregen ze een robot.
Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging
https://www.ad.nl/binnenland/enige-levensdelict-in-cijfers-criminele-asielzoekers-blijkt-zelfverdediging~acbf6627/
05/24/2019 10:36 AM AD:politiek
In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict, werd door de rechter gezien als zelfverdediging.
Marco Kroon voor het eerst in tegenaanval: ‘Er wordt karaktermoord gepleegd’
https://nos.nl/l/2286079
05/24/2019 10:00 AM NOS Nieuws - Politiek

Marco Kroon is geen prins op het witte paard, en ook geen koorknaapje. Dat weet hij. Maar dat is volgens de drager van de Militaire Willems-Orde geen reden om de afgelopen jaren zo vaak negatief in het nieuws te komen. Kroon vindt dat er karaktermoord op hem gepleegd is.

Dat zei hij gisteravond in Hotel Central in Den Bosch. Op uitnodiging van de JOVD sprak hij daar voor het eerst over "de andere kant van de medaille". Want al snel nadat in 2009 bekend werd dat hij als eerste Nederlander in ruim vijftig jaar de hoogste militaire onderscheiding kreeg, ging hij "van hero naar zero".

"In de tien jaar dat ik beschimpt en verguisd ben heb ik nooit een tegenaanval geïnitieerd, maar vandaag doe ik dat wel." De reden dat hij dat niet eerder deed is dat hij toen een uniform droeg. Dit keer is dat anders; Kroon staat in burger omdat hij het uniform nu niet mag dragen door een incident met carnaval eerder dit jaar. "Dat is waarom ik mij vandaag vrij voel om mijn hart te luchten."

Wildplasincident

Kroon werd op 3 maart door agenten in Den Bosch aangehouden wegens wildplassen. Daarna zou hij volgens de aanklacht de agenten "onheus en strafbaar hebben bejegend". Hij zou zijn geslachtsdeel hebben getoond en zijn middelvinger hebben opgestoken. Ook zou hij een kopstoot uitgedeeld hebben. Het ministerie van Defensie besloot hem daarom vorige maand te schorsen.

Over dat incident wil Kroon, in afwachting van de rechtszaak, nog niet veel kwijt. Het wildplassen wil de majoor best bevestigen. Dat is gebeurd. Ook is hij staande gehouden door agenten, maar een kopstoot heeft hij niet uitgedeeld. "Daar zijn ook beelden van", zegt hij. "Tijdens de rechtszaak redden de bodycams van agenten me, als ze niet alles wissen tenminste. Meer zeg ik daar niet over."

Het 'wildplasincident' is het meest recente voorval van Kroon met justitie, maar niet de eerste keer dat hij grootschalig de media haalde.

Drugs- en wapenbezit

De eerste keer dat hij negatief in het nieuws kwam was in een artikel in het Brabants Dagblad in 2010. "Daardoor veranderde alles in acht maanden tijd". De krant pakte toen uit met een verhaal waarin stond dat Kroon verdachte was in een zaak rond drugs- en wapenbezit. Van drugsbezit werd hij vrijgesproken, maar in 2011 kreeg hij wel een veroordeling voor het bezit van stroomstootwapens - een wapen dat hij als "een simpele gadget uit Duitsland" omschrijft.

"En even over die drugs: ze hebben 6 nanogram cocaïne gevonden op mijn borsthaar. Dat is evenveel als een gemiddelde baby in Amerika. Maar mensen denken dat als ze mij op mijn schouder slaan er een stofwolk van me afvliegt", lacht hij.

Tijdens de avond bij de JOVD grapt hij vaker, maar hij geeft ook aan dat de manier waarop hij weggezet wordt in de media - "eigenlijk altijd negatief" - hem raakt. Het gebrek aan vertrouwen dat vorig jaar in hem uitgesproken werd was voor hem bijzonder heftig.

Toen vertelde Kroon dat hij tijdens een geheime missie in Afghanistan in 2007 ontvoerd, mishandeld en verkracht is. Later zou hij zijn gijzelnemer gedood hebben. Dat was iets wat hij jarenlang voor zich gehouden heeft. Kroon vreesde dat wanneer zou vertellen wat er gebeurd was dat zou leiden tot het stopzetten van de uiterst geheime missie.

Vorig jaar deed hij navraag en begreep hij dat de geheime missie inmiddels afgelopen was. "Maar ik was onjuist geïnformeerd. De missie was van naam veranderd, talloze keren al. Dat wist ik niet. Ik moest in de krant vernemen dat de missie nog liep."

Nadat hij zijn verhaal had gedaan in het AD kwamen er veel negatieve reacties. Omdat de missie nog liep waren militairen niet blij. Die vonden dat Kroon hen in gevaar gebracht had. Anderen geloofden zijn verhaal niet. Ook bij de militaire top werd zijn verhaal in twijfel getrokken.

De Volkskrant bracht toen naar buiten dat het ministerie van Defensie na een jaar onderzoek geen bewijs gevonden had van zijn ontvoering, en de daarop volgende moord. De defensietop hield er daarom "ernstig rekening mee dat hij zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen".

"Iedereen vond daar iets van", zegt Kroon nu. "Drie weken lang stonden de kranten vol met onzin over mij." Hij toont aan de zaal wat hij met al die kranten gedaan heeft. Kroon heeft ze op een wc-deur in zijn huis geplakt. "Als ik wat obstipatie heb lees ik dit, en ben ik gelijk genezen."

Het is pijnlijk voor Kroon dat zijn verhaal altijd in twijfel getrokken wordt. "Want ik ben ook een mens. En ik geef toe: ik ben geen heilige. Ik ben geen koorknaapje. Ik heb mijn leven aan proberen te passen na het ontvangen van de Militaire Willemsorde, want ik kwam onder een vergrootglas te liggen. Ik kan nu niet meer in mijn blote kont een biertje aan de bar drinken. Dat weet ik, maar ik heb ook geprobeerd Marco te blijven."

Tijdens de avond haalt Kroon de leus the pen is mightier than the sword aan. Hij vindt dat journalisten moeten opletten wat ze schrijven. Beschuldigingen aan zijn adres moeten eerst geverifieerd worden. Media zijn inmiddels volgens de majoor wel erg happig om bij negatief nieuws alles gelijk aan te nemen wat er gezegd wordt. "Maar check eerst even of dat wel klopt."

Geen hekel aan media

Hij wijst naar een stuk op de voorpagina van De Telegraaf na het wildplasincident. In dat stuk schreef de krant dat bronnen meldden dat Kroon positief had getest op softdrugs "met een indicatie voor harddrugs". Uit een drugstest op aanvraag van de militair zelf bleek afgelopen week dat dit niet waar kon zijn.

Door de verhalen die de afgelopen jaren in de media zijn verschenen is Kroon kritisch, maar hij zegt er geen hekel aan te hebben. Hij ziet het belang van goede journalistiek. "Maar journalisten hebben ook een verantwoordelijkheid. De mensen die het lezen en geloven neem ik niets kwalijk, maar de mensen die het opschrijven wel."

"Pas daarom op met wat je opschrijft. Want je maakt dingen kapot zonder dat je erover nadenkt, en bij mij is veel kapotgemaakt."


PvdA de grootste: ‘Bizarre comeback’, FvD had op meer gehoopt
https://www.ad.nl/politiek/pvda-de-grootste-bizarre-comeback-fvd-had-op-meer-gehoopt~a4b39e6a/
05/24/2019 09:26 AM AD:politiek
Een ‘bizarre comeback’ noemt PvdA-leider Lodewijk Asscher de winst van de Europese verkiezingen. Ook GroenLinks en Forum voor Democratie vieren feest, al had FvD-leider Thierry Baudet op meer gehoopt. Grote teleurstelling is er bij onder meer PVV en D66. Een overzicht van de prognose van de zetelverdeling en de reacties van de partijen.
VVD en CDA willen nog geen vuurwerkverbod
http://www.rd.nl/vandaag/politiek/2.804/vvd-en-cda-willen-nog-geen-vuurwerkverbod-1.1570396
05/24/2019 09:13 AM RD.nl
De regeringspartijen VVD en CDA zijn niet overtuigd door de oproep van politie en andere organisaties om vuurpijlen en ander knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. "Illegaal vuurwerk is al verboden, maar hoe zit het met de handhaving? Die is vrij moeizaam", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Hij reageert op een oproep van onder anderen korpschef Erik Akerboom in een advertentie in het AD. Ook Antoinette Laan van de VVD ziet een verbod niet zitten. Zij noemt "vuurwerk een mooie traditie die de VVD niet zomaar op wil geven"


Nieuwsbin (copyright 2018) is een initiatief van Ubels Computer Service in samenwerking met TrefpuntGroningen. Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info at ucservice.nl.