Meer bins: Groningen Formule 1 Politiek

Politiek headlines in chronologische volgorde

Dit overzicht bevat Headlines van: NU.nl - RTL Nieuws - Algemeen Dagblad - NOS - Volkskrant - Reformatorisch Dagblad
Voor je browser of als WebApp!

Grapperhaus erkent dat verwerking persoonsgegevens door NCTV 'juridisch kwetsbaar' is
https://nos.nl/l/2376521
04/12/2021 11:08 PM NOS Nieuws - Politiek

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) mogelijk in de fout is gegaan bij het volgen van burgers op internet.

NRC schreef vrijdag dat de NCTV jarenlang persoonsgegevens over burgers heeft verzameld en verspreid. Zo volgden NCTV-medewerkers met nepaccounts sociale media van religieuze leiders en linkse en rechtse activisten. Die informatie belandde onder andere in weekberichten aan gemeenten, politie, AIVD en buitenlandse veiligheidsdiensten.

De NCTV is daar niet voor bevoegd, schreef de krant. Ook is er geen toezichthouder aan wie verantwoording moet worden afgelegd. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben zo'n toezichthouder wel.

Juridisch kwetsbaar

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat de NCTV vorig jaar een onderzoek is begonnen naar zijn wettelijke bevoegdheden en de werkzaamheden die worden gedaan. De conclusie was dat er "gaten" gedicht moeten worden en dat de organisatie "juridisch kwetsbaar" is en "versterking behoeft indien daarbij persoonsgegevens worden verwerkt op basis van openbaar bronnenonderzoek".

Grapperhaus is hier in maart over geïnformeerd. Hij wil de uitkomsten voor het zomerreces naar de Kamer sturen en met de Kamer bespreken hoe deze aspecten van het werk van de NCTV wettelijk beter geregeld kunnen worden. Hij zal daar zelf voorstellen voor doen.

Persbureau ANP schrijft dat het gebruik van nepaccounts is stilgelegd totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag.


Dit is waarom versoepelingen steeds worden beloofd, maar toch niet doorgaan
https://nos.nl/l/2376499
04/12/2021 08:04 PM NOS Nieuws - Politiek

Wat is er gebeurd?

Waarom worden deze plannen beloofd?

De plannen van een persconferentie worden zijn vaak dagen daarvoor al bekend. Vaak komt die info van 'Haagse bronnen'. Wie dat zijn lees je hier. En het is nu ook niet de eerste keer dat er plannen worden aangekondigd, die vervolgens niet doorgaan. Premier Rutte zei eerder dat de terrassen misschien op 31 maart weer open mochten, maar dat ging niet door. En ook nu wordt er al een nieuwe datum genoemd waarop er 'mogelijk' versoepeld wordt: 28 april. Veel mensen noemen het valse hoop. Maar hoe zit dit?

"Eigenlijk is er nooit écht iets beloofd", zegt onze politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben zelf in interviews nooit de datum 21 april genoemd. Maar er is wel een plan uitgelekt waarin die datum genoemd werd, omdat het eind van de coronapiek in zicht leek te zijn. Alleen zijn de besmettingscijfers toch te slecht."

Maar waarom wordt er nu dan wel gesproken van 28 april, als de cijfers er niet best uit zien? Volgens Van der Wulp doen de politici dat omdat ze toch denken dat het eind van de piek in zicht is, en dat er ook veel mensen zijn die behoefte hebben aan een positiever vooruitzicht. "Eigenlijk doen ze het nooit goed. Het is voor hen altijd balanceren tussen duidelijk maken wat je van plan bent, en kijken naar wat er wel kan en wat niet. Door nu de 28e als mogelijke versoepelingsdag te noemen en het niet weer weken uit te stellen, komen ze ook tegemoet aan bijvoorbeeld burgemeesters die versoepeling willen."

Wie vindt wat?

Burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn teleurgesteld dat de versoepelingen niet doorgaan op 21 april. Zij zeggen dat de mensen in hun grote steden de buitenruimte echt hard nodig hebben. Ook zeggen ze dat mensen toch wel naar buiten gaan zodra het lekker weer wordt, en dat de handhaving onhaalbaar wordt. En besmettingen dus juist zullen oplopen.

Ook de horecavereniging is teleurgesteld. Zij zeggen dat de volksgezondheid ook bij hen op één staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan. Winkeliers balen ook. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over de versoepelingen wekte verwachtingen."

De Landelijke Studentenvakbond had ook gehoopt op versoepelingen en vindt het onacceptabel dat de hbo's en uni's nog langer dicht blijven. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Straks is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

De ziekenhuizen zijn juist blij dat de versoepelingen niet doorgaan. Zij zeggen dat de strenge maatregelen nog steeds hard nodig zijn, omdat het in de ziekenhuizen nog steeds alle hens aan dek is.

Wat mag er straks wél?

De precieze plannen horen we dinsdagavond. Volgens Van der Wulp krijgen we te horen dat we tot aan de 28e niets meer kunnen dan nu. Wel hoopt het kabinet vanaf 26 april het hoger onderwijs weer open te kunnen gooien. Je zou dan met behulp van sneltests weer veilig college kunnen volgen op je hogeschool of uni. Waarschijnlijk gaan ze ook vertellen hoe de vervolgstappen eruit zien: wat gaat als eerst open?


Informateur ontvangt ombudsman en directeur SCP
https://nos.nl/l/2376486
04/12/2021 06:37 PM NOS Nieuws - Politiek

De kabinetsformatie gaat morgenmiddag weer verder. Informateur Tjeenk Willink ontvangt dan Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), laat een woordvoerder weten.

Vandaag sprak Tjeenk Willink met de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp.

Het is gebruikelijk dat er in de eerste fase van een formatie gesproken wordt met adviesorganen van de politiek, zoals de ombudsman en het SCP.

Bestuurscultuur

Tjeenk Willink kijkt bij zijn werkzaamheden ook nadrukkelijk naar een nieuwe bestuurscultuur, die het vertrouwen van de burgers in de politiek moet verbeteren. Ombudsman Van Zutphen behandelt klachten van burgers tegen de overheid en SCP-directeur Putters weet veel van sociale en culturele ontwikkelingen in de samenleving.

Vorige week sprak informateur Tjeenk Willink met de fractievoorzitters van alle zeventien partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd.


De Jonge: pas versoepelen als de piek is geweest
https://nos.nl/l/2376452
04/12/2021 02:53 PM NOS Nieuws - Politiek

Als de piek in de coronacijfers niet is geweest, kan er niet worden versoepeld. Dat herhaalde demissionair minister De Jonge na overleg op het Torentje. "We moeten zekerheid hebben dat we eroverheen zijn voordat we een nieuwe stap kunnen zetten." De Jonge zei te hopen dat dat komende week gebeurt.

Gisteren na het Cathuisoverleg werd bekend dat het demissionaire kabinet morgen op de persconferentie geen versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen per 21 april, maar mogelijk wel per 28 april. Een paar dagen eerder lekte nog uit dat het kabinet per 21 april de avondklok wilde schrappen en de terrassen en winkels wilde openen.

"Ik kan me de verwarring voorstellen, maar ik heb zelf die datum nooit naar buiten gebracht", zei De Jonge vandaag. De minister kreeg eind vorige week waarschuwingen om voorzichtig te zijn, onder meer uit de zorg. "Die zeiden: pas nou op."

Afgelopen woensdag, toen uitlekte dat het kabinet per 21 april versoepelingen wilde doorvoeren, zei De Jonge in het NOS Journaal: "We zien dat de golf wat lager lijkt dan we aanvankelijk dachten. Dat zou te maken kunnen hebben met een combinatie van de vaccinaties en opgebouwde immuniteit bij mensen die een besmetting hebben doorgemaakt. Laten we hopen dat het zo is en de cijfers heel goed in de gaten houden de komende week. Het kabinet kijkt altijd naar wat er wel mogelijk is, maar we gaan geen onvoorzichtige dingen doen."

Licht aan de horizon

Volgens minister Grapperhaus, die samen met De Jonge bij het overleg van gisteren zat, leken de cijfers er eerst beter uit te zien. "Een week geleden gaf het RIVM nog een enigszins licht-aan-horizon-achtige-rapportage, maar de cijfers bleken tegen te vallen." De demissionair minister van Justitie schetste een beeld van IC's die vol beginnen te raken, mede door uitval van zorgmedewerkers.

Grapperhaus reageerde ook op de oproep van burgemeesters om buiten meer toe te laten. "De situatie is er epidemiologisch niet naar dat we het verantwoord kunnen doen." De burgemeesters van de vier grote steden reageerden gisteren teleurgesteld op het nieuws dat er niets verandert per 21 april. Vanmiddag hebben de burgemeesters overleg met de minister in het Veiligheidsberaad.

Morgen geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin ze een stappenplan presenteren met de volgorde van de beoogde versoepelingen. Naast de avondklok, terrassen en winkels zijn dat het openen van hogescholen en universiteiten, de naschoolse opvang en het verder openen van het voortgezet en het middelbaar onderwijs.

Kijk hier wat de demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus na het overleg zeiden:


Carrièreswitch voor Klaas Dijkhoff, hij begint eigen bedrijf: ‘Heel veel zin in’
https://www.ad.nl/binnenland/carriereswitch-voor-klaas-dijkhoff-hij-begint-eigen-bedrijf-heel-veel-zin-in~a15dcd70/
04/12/2021 02:41 PM AD:politiek
Klaas Dijkhoff begint een eigen bedrijf. De Bredanaar en voormalig VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer heeft samen met drie anderen een bureau opgericht dat bedrijven, artiesten en (buitenlandse) politieke partijen gaat adviseren over te voeren campagnes.
Reacties op opiniestuk over kiezersbedrog: ‘Rutte kan geen premier meer worden’
https://www.ad.nl/opinie/reacties-op-opiniestuk-over-kiezersbedrog-rutte-kan-geen-premier-meer-worden~a20d1779/
04/12/2021 02:30 PM AD:politiek
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 12 april in de krant verschenen over onder meer de versoepelingen en kiezersbedrog.
Kabinet onderzoekt betaald verlof na doodgeboorte of miskraam
https://nos.nl/l/2376439
04/12/2021 02:06 PM NOS Nieuws - Politiek

Het kabinet bekijkt of er voor mensen die te maken krijgen met een miskraam of een doodgeboren kindje een paar dagen betaald verlof kan komen. Dat zei demissionair minister Koolmees vandaag in de Kamer.

GroenLinks en SGP vinden dat zo'n regeling er moet komen. In Nieuw-Zeeland is vorige maand een wet aangenomen die stellen het recht geeft op drie dagen doorbetaald verlof na een miskraam of doodgeboorte. SGP en GroenLinks willen zo'n regeling in ons land ook.

Eerder zei het kabinet al te kijken naar een regeling voor rouwverlof. In dat onderzoek wordt nu ook bekeken of er iets geregeld kan worden voor mensen die getroffen worden door een miskraam of doodgeboorte.

Impact

GroenLinks Kamerlid Maatoug vindt het van belang dat het kabinet er alles aan doet om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen. "Mensen die dit meemaken durven dit vaak niet bespreekbaar te maken."

SGP-Kamerlid Stoffer spreekt van een "enorme impact" wanneer een zwangerschap onverwacht eindigt in een miskraam of een kindje dat dood wordt geboren. Volgens het Kamerlid is het te begrijpen dat je bij zo'n ingrijpende gebeurtenis niet direct op de werkvloer kunt komen.

Het onderzoek gaat binnenkort van start en de uitkomsten worden voor het einde van het jaar verwacht, zei demissionair minister Koolmees vandaag in de Kamer.


Wat maakt een goede Kwestie? ‘Humor, en een goede laatste zin’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-kwestie-wat-maakt-een-goede-kwestie~b046d585/
04/12/2021 01:44 PM VK:Politiek
Precies tien jaar geleden verscheen op de economiepagina voor het eerst De Kwestie, de column die Peter de Waard sindsdien vier keer in de week tikt. De 400 woorden groeiden uit tot een anker in de krant. Alle reden om te bellen met de productiefste verslaggever van de Volkskrant.
Mannen die ‘wondermiddel’ met giftig fipronil erin verkochten krijgen jaar cel
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-jaar-celstraf-voor-verdachten-in-fipronil-affaire~baf1f727/
04/12/2021 01:41 PM VK:Politiek
De rechtbank in Zwolle heeft maandag de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. (28) uit Nederhemert veroordeeld tot één jaar cel van voor hun rol in de zogenaamde fipronil-affaire in 2017.
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
https://www.ad.nl/politiek/burgemeesters-tegenover-kabinet-in-terraskwestie-neem-een-gecalculeerd-risico~a144bb1e/
04/12/2021 01:19 PM AD:politiek
Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
Ecuador kiest met overwinning van conservatieve bankier voor breuk met linkse koers
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ecuador-kiest-met-overwinning-van-conservatieve-bankier-voor-breuk-met-linkse-koers~b22c362b/
04/12/2021 01:07 PM VK:Politiek
De presidentsverkiezingen in Ecuador hebben een verrassende ruk naar rechts opgeleverd. Winnaar werd de conservatieve ex-bankier Guillermo Lasso. Diens overwinning betekent een breuk met de linkse koers die het land ruim vijftien jaar geleden insloeg onder ex-president Rafael Correa.
D66 doet niet mee aan Dordtse raadsverkiezingen na nieuwe scheuring in de partij
https://www.ad.nl/dordrecht/d66-doet-niet-mee-aan-dordtse-raadsverkiezingen-na-nieuwe-scheuring-in-de-partij~a728f046/
04/12/2021 01:00 PM AD:politiek
D66 doet volgend jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht. Het landelijk bestuur heeft de toestemming ingetrokken. Pas als de leden van de uit elkaar gevallen fractie weer op één lijn zitten, komt er misschien alsnog groen licht vanuit het partijbureau.
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
https://www.ad.nl/politiek/rutte-is-weg-van-de-afgrond-tjeenk-raapt-scherven-en-versoepelingen-krijgen-we-niet~a8495317/
04/12/2021 12:49 PM AD:politiek
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was.
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten, klimaatwinst ‘zeer beperkt’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/frankrijk-verbiedt-korte-binnenlandse-vluchten-klimaatwinst-zeer-beperkt~b5721cea/
04/12/2021 12:12 PM VK:Politiek
Het Franse parlement heeft zaterdagavond een wetsvoorstel goedgekeurd dat binnenlandse vluchten verbiedt naar bestemmingen die binnen 2,5 uur per trein bereikbaar zijn. Milieuorganisaties zijn kritisch: het voorstel ontziet de meest vervuilende trajecten.
Grote steden doen opnieuw dringende oproep tot heropening terrassen
https://www.nu.nl/politiek/6127139/grote-steden-doen-opnieuw-dringende-oproep-tot-heropening-terrassen.html
04/12/2021 09:32 AM NU - Politiek
De vier grote steden doen opnieuw "een dringend appel" op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.
Behandeling IND van vreemdelingen doet juristen denken aan toeslagenaffaire
https://www.nu.nl/politiek/6127147/behandeling-ind-van-vreemdelingen-doet-juristen-denken-aan-toeslagenaffaire.html
04/12/2021 07:48 AM NU - Politiek
Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning worden soms onterecht bestempeld als fraudeur, waardoor ze ontvangen toeslagen moeten terugbetalen en soms zelfs hun verblijfsvergunning verliezen, schrijft Trouw op basis van een wetenschappelijk artikel in het Nederlands Juristenblad (NJB). Het beleid van de IND doet de wetenschappers denken aan de toeslagenaffaire.
De tekenaar van Ridouan T.: ‘Soms zegt een verdachte: zet je me er wel goed op?’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zo-gaat-een-rechtbanktekenaar-te-werk-soms-zegt-een-verdachte-zet-je-me-er-wel-goed-op~b161c06c/
04/12/2021 07:34 AM VK:Politiek
Maandag gaat het Marengo-proces verder. In de rechtszaal is Adrien Stanziani aanwezig, de nieuwe rechtbanktekenaar van de Volkskrant. Hoe doe je dat, verdachten portretteren in de rechtszaal? En reageren ze weleens?
Grote steden doen opnieuw dringende oproep tot heropening terrassen
https://www.nu.nl/politiek/6127139/grote-steden-doen-opnieuw-dringende-oproep-tot-heropening-terrassen.html
04/12/2021 07:17 AM NU - Politiek
De vier grote steden doen opnieuw "een dringend appel" op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.
Behandeling IND van vreemdelingen doet juristen denken aan toeslagenaffaire
https://www.nu.nl/politiek/6127147/behandeling-ind-van-vreemdelingen-doet-juristen-denken-aan-toeslagenaffaire.html
04/12/2021 07:12 AM NU - Politiek
Mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning worden soms onterecht bestempeld als fraudeur, waardoor ze ontvangen toeslagen moeten terugbetalen en soms zelfs hun verblijfsvergunning verliezen, schrijft Trouw op basis van een wetenschappelijk artikel in het Nederlands Juristenblad (NJB). Het beleid van de IND doet denken aan de toeslagenaffaire.
Het meedogenloze succes van Amazon, ontleed
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wil-je-wel-de-nieuwe-jeff-bezos-zijn-de-methode-amazon-ontmaskerd~bdbea6f8/
04/12/2021 05:00 AM VK:Politiek
Het succes van webwinkelgigant Amazon komt met een hoge prijs. Belastingontwijking, machtsmisbruik en slechte werkomstandigheden zijn de pijlers waarop topman Jeff Bezos zijn bedrijf heeft gebouwd. Hoelang is de ‘methode-Amazon’ nog houdbaar?
Grote steden doen opnieuw dringende oproep om terrassen te openen
https://www.nu.nl/politiek/6127139/grote-steden-doen-opnieuw-dringende-oproep-om-terrassen-te-openen.html
04/12/2021 12:04 AM NU - Politiek
De vier grote steden doen opnieuw "een dringend appel" op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.
Iran geeft Israël schuld van sabotage bij nucleaire installatie en dreigt met wraak
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/iran-geeft-israel-schuld-van-sabotage-bij-nucleaire-installatie-en-dreigt-met-wraak~b6fec42a/
04/11/2021 11:47 PM VK:Politiek
Iran heeft Israël beschuldigd van een sabotage-actie waardoor de ondergrondse nucleaire installatie in Natanz werd getroffen door een stroomuitval. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif waarschuwde dat Iran wraak zal nemen voor de cyberaanval.
Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
https://nos.nl/l/2376369
04/11/2021 09:40 PM NOS Nieuws - Politiek

De burgemeesters van de vier grote steden reageren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten). In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", zeggen de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag). "Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk."

De spanningen tussen het lokale en centrale gezag lopen verder op, concludeert Nieuwsuur-verslaggever Nynke de Zoeten:

De vier burgemeesters pleitten begin deze maand al voor snelle opening van de terrassen, om de drukte in de stad bij mooi weer beter te kunnen spreiden. "Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen", zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb toen.

Ziekenhuisbezetting

Overigens zijn versoepelingen per 21 april nooit officieel aangekondigd. Dat het kabinet overwoog om de terrassen en winkels te heropenen, was een uitgelekt plan dat nog niet vaststond. Vrijdag temperde minister De Jonge de verwachtingen al. Een woordvoerder van het kabinet zegt nu dat het toch nog te vroeg is voor versoepelingen, omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.

Vandaag meldde het RIVM 8288 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal in twee weken. In de ziekenhuizen is de bezetting onverminderd hoog: er liggen momenteel 2517 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 788 op de IC.

Het kabinet heeft verlaging van de druk op de zorg altijd genoemd als belangrijk argument voor de coronamaatregelen. Ziekenhuizen waren deze week dan ook verbijsterd toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog. Nu zijn ze opgelucht. "Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."

Melkert vreest dat er nog een paar kritische weken voor de deur staan, voor er versoepeld kan worden:

Toch regent het ook teleurgestelde reacties op het uitstel van de versoepelingen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers". Een woordvoerder benadrukt dat de volksgezondheid ook bij horecaondernemers op één staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan.

"Het zou een interessante optie zijn om de terrassen niet per 28, maar per 27 april te openen", vindt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "Koningsdag is immers een vrije dag en velen zijn op zoek naar een zinvolle besteding daarvan."

Ook voor winkeliers de teleurstelling groot, zegt Udo Delfgou van branchevereniging INretail. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen."

Op Twitter overheerst bij sommige mensen het gevoel blij te zijn gemaakt met een dode mus:

Het uitstel van de versoepelingen liet hogescholen en universiteiten aanvankelijk in verwarring achter. Die zouden vanaf 26 april weer één dag in de week fysiek onderwijs mogen geven. De Vereniging Hogescholen zoekt uit of het uitstel ook voor hen geldt, maar gaat er vooralsnog van uit dat de openingsdatum van 26 april gewoon kan doorgaan. "We zijn al deels open, voor praktijkonderwijs en toetsingen, en we geven natuurlijk online les", zegt een woordvoerder.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat het onacceptabel is om de hogescholen en universiteiten nog langer dicht te houden. Voorzitter Lyle Muns wil het kabinet aan zijn belofte houden. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Het is hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Op een gegeven moment is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

Tegenvallende cijfers

Eerder overwoog het demissionaire kabinet ook al versoepelingen, die vervolgens vanwege de oplopende besmettingscijfers toch niet doorgingen. Zo zinspeelde premier Rutte begin vorige maand op heropening van de terrassen op 31 maart, maar door tegenvallende cijfers kwam dat er niet van.


De Postillion-hotels werden driedubbel geraakt. En dus gaan ze uitbreiden
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-postillion-hotels-werden-driedubbel-geraakt~b8acb86b/
04/11/2021 09:38 PM VK:Politiek
Postillion sloot zijn vestigingen vrijwillig vanwege corona. Nu opent het twee nieuwe hotels om het verlies op te vangen.
Na een sneltest eindelijk weer een leuk uitje: ‘Voor hun plezier heb ik wel een paar seconden pijn over’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/na-een-sneltest-eindelijk-weer-een-leuk-uitje-het-voelt-echt-veilig-van-mij-mogen-ze-dit-zelfs-invoeren-voor-de-supermarkt~bac022ef/
04/11/2021 07:24 PM VK:Politiek
Wanneer maak je het nou mee dat je de Keukenhof bijna voor jezelf hebt? Met een negatieve sneltest op zak konden bezoekers mondjesmaat weer eens naar een sportclub, museum of andere attractie bij wijze van experiment. ‘Dit is precies de uitlaatklep die ik de afgelopen maanden nodig had.’
Onderzoekers Fieldlab na resultaten testevents: sta congressen en theater weer toe
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onderzoekers-fieldlab-na-resultaten-testevents-sta-congressen-en-theater-weer-toe~bf6e5f80/
04/11/2021 06:18 PM VK:Politiek
Nederlanders moeten op korte termijn weer naar het theater of een congres kunnen. Dat stelt Fieldlab Evenementen op basis van haar eerste twee onderzoeken. De aanbeveling aan het kabinet geldt óók voor het geval het aantal besmettingen hoog blijft en ‘ondanks de lockdown’.
Kabinet: geen versoepelingen per 21 april, mogelijk wel vanaf 28 april
https://nos.nl/l/2376334
04/11/2021 05:47 PM NOS Nieuws - Politiek

Het demissionaire kabinet gaat komende dinsdag geen versoepelingen aankondigen van de coronamaatregelen per 21 april. Dat laat een woordvoerder van het kabinet weten na het Catshuisoverleg van vanmiddag.

Afgelopen week werd gesproken over het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels over anderhalve week, maar het kabinet vindt dat toch nog te vroeg omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.

Als de besmettingscijfers het toelaten, zijn het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok wel voorzien voor de week erna. Mogelijk wordt er dan ook gekeken naar versoepelingen voor winkels en in het onderwijs.

Verwachtingen temperen

Minister De Jonge van Volksgezondheid probeerde de afgelopen dagen de verwachtingen al een beetje te temperen. Nadat de De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen had gezegd verbijsterd te zijn door de versoepelingen die eraan leken te komen, zei De Jonge dat "we in het zicht van de haven geen domme dingen gaan doen".

Het kabinet wil in een aantal stappen de meeste maatregelen versoepelen in de richting van een zomer zonder strenge coronamaatregelen. De basisregels, zoals de anderhalve meter afstand, veelvuldig handen wassen en thuisblijven bij klachten, blijven van kracht. Andere versoepelingen in het stappenplan zijn het openen van hogescholen en universiteiten, de naschoolse opvang en het verder openen van het voortgezet en het middelbaar onderwijs.

Komende dinsdag geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen. Dan maken ze meer duidelijk over de beoogde volgorde van de versoepelingen.


Mondkapjes? Sneltests? Je moet bij millennial Sywert wezen
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mondkapjes-sneltests-je-moet-bij-millennial-sywert-wezen~b34a2ac9/
04/11/2021 05:03 PM VK:Politiek
Sywert van Lienden stortte zich een jaar geleden met bravoure op de coronacrisis. Want de overheid is te laks. Van piepjonge scholierenleider transformeerde hij in een ondernemer die botst met het RIVM en die zich bekeerd heeft tot het CDA.
Hoe Sywert transformeerde tot ondernemer die overheid maar een ‘amateuristische bende’ vindt
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mondkapjes-sneltests-je-moet-bij-sywert-van-lienden-31-wezen~b34a2ac9/
04/11/2021 05:03 PM VK:Politiek
Sywert van Lienden stortte zich een jaar geleden met bravoure op de coronacrisis. Want de overheid is te laks. Van piepjonge scholierenleider transformeerde hij in een ondernemer die botst met het RIVM en die zich bekeerd heeft tot het CDA.
Na het ‘koningsdrama’ is de provincie Limburg een stuurloos schip. De grote vraag: hoe nu verder?
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/koningsdrama-in-limburg-dat-verder-moet-met-demissionair-gouverneur-en-zonder-gedeputeerden~b8065bc7/
04/11/2021 02:12 PM VK:Politiek
Alle gedeputeerden per direct weg en een commissaris van de koning die alleen nog even aanblijft totdat een opvolger door de Kroon is benoemd. De provincie Limburg is na het ‘koningsdrama’ vrijdag op het gouvernement in Maastricht een stuurloos schip geworden. En de grote vraag is: hoe nu verder?
Kabinet: versoepelingen niet voor 28 april
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-versoepelingen-niet-voor-28-april~ab2d6473/
04/11/2021 12:28 PM AD:politiek
De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat heeft het kabinet vanmiddag afgesproken in het Catshuis.
Nederlandse Aziaten zijn het racisme beu. ‘Ik kan wel tegen een duwtje, maar aan spugen heb ik een hekel’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bespuugd-belaagd-en-vernederd-nederlandse-aziaten-uiten-hun-zorgen-over-racisme~b9e70353/
04/11/2021 12:13 PM VK:Politiek
Nederlandse Aziaten zijn het beu: sinds de coronacrisis neemt het aantal racistische incidenten toe. Vijf betogers vertellen. ‘Ik kan wel tegen een duwtje, maar aan spugen heb ik een hekel.’
In deze moskee zit de schrik erin: ‘De volgende keer is het misschien iemand met een geweer’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-deze-moskee-in-gouda-zit-de-schrik-er-flink-in-de-volgende-keer-is-het-misschien-iemand-met-een-geweer~bacd9c6f/
04/11/2021 12:02 PM VK:Politiek
In de aanloop naar de ramadan kreeg een Marokkaanse moskee in Gouda te maken met brandstichting. Moskeegangers maken zich zorgen. ‘Dit is een verschrikkelijke ervaring, we zullen dit niet snel vergeten.’
Afserveren van Rutte levert Segers pislinke reacties op: ‘Partijen lijken vergeten dat ze jaren samenwerkten’
https://www.ad.nl/politiek/afserveren-van-rutte-levert-segers-pislinke-reacties-op-partijen-lijken-vergeten-dat-ze-jaren-samenwerkten~a1d5bdbc/
04/11/2021 11:03 AM AD:politiek
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: waarom politici het nóóit persoonlijk moeten maken.
Ziekenhuizen stellen noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit door volstromende ic’s
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ziekenhuizen-stellen-noodgedwongen-hart-en-kankeroperaties-uit-door-volstromende-ic-s~bc0a9b33f/
04/11/2021 07:36 AM VK:Politiek
Door het stijgende aantal coronapatiënten op de intensive care zien ziekenhuizen zich gedwongen om de reguliere zorg steeds verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit.
35.000 Janssen-vaccins voor ziekenhuispersoneel
https://nos.nl/l/2376211
04/10/2021 09:59 PM NOS Nieuws - Politiek

Bijna de helft van de eerste lading Janssen-vaccins gaat naar ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt. Tot nu toe werden alleen ziekenhuismedewerkers ingeënt die met coronapatiënten werken, zoals op de IC of op speciale covid-afdelingen.

Maandag worden ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd, daarvan gaan er 35.000 naar de ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat de komende weken alle ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact worden ingeënt. De 35.000 vaccins van Janssen vormen daartoe de eerste aanzet. Met dat vaccin hoeven mensen maar één keer te worden geprikt.

Derde golf

Eerder dit jaar zijn ongeveer 40.000 artsen en verpleegkundigen op corona-afdelingen al ingeënt. Twee weken geleden werden nog eens 40.000 AstraZeneca-vaccins geleverd voor acuut zorgpersoneel, maar korte tijd daarna werd het inenten van mensen onder de 60 met dit vaccin stilgelegd. Met de 35.000 Janssen-vaccins kunnen ziekenhuizen onder meer het ontstane gat opvullen.

"Gezien de grote drukte in de ziekenhuizen met covid-patiënten in deze derde golf en de noodzaak om de reguliere zorg zoveel mogelijk op peil te houden, wil het kabinet alles doen om de mensen in de ziekenhuizen op de been te houden", schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg) in een gezamenlijke verklaring.

Oproep

Het overgrote deel van het ziekenhuispersoneel heeft nog geen inenting gehad. Deze week vroegen meerdere brancheorganisaties daar aandacht voor. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen (V&VN) riepen het kabinet op om ziekenhuispersoneel sneller te vaccineren.

"De roep om versoepeling begrijpen we echt wel. Maar willen we dit volhouden, dan is het vaccineren van onze medewerkers echt prioriteit nummer één", zei NVZ-bestuurder John Taks toen. Hij was naar eigen zeggen verbijsterd dat het demissionaire kabinet versoepelingen overweegt.

AstraZeneca

Het kabinet besloot donderdag dat mensen onder de 60 jaar niet meer worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding waren meldingen van een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een AstraZeneca-vaccinatie. In Nederland is dat voor zover bekend bij acht vrouwen onder de 60 voorgekomen. Een van hen is overleden.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde na onderzoek dat de bloedstollingsproblemen een zeer zeldzame bijwerking zijn waarop de kans waarschijnlijk kleiner is dan 1 op 100.000. De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen volgens het EMA op tegen de risico's. Toch adviseerde de Gezondheidsraad in Nederland om mensen onder de 60 niet meer in te enten met AstraZeneca. Minister De Jonge nam dat advies over.

Het EMA doet ook nog onderzoek naar de combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een Janssen-vaccinatie. Daarvan zijn wereldwijd vier meldingen bekend, op 4,5 miljoen gezette prikken. Nederland heeft meer dan 11 miljoen Janssen-doses besteld. Maandag komen er dus 80.000 binnen, eind deze maand volgt een tweede levering met ongeveer 90.000 doses. In totaal worden in het tweede kwartaal 3 miljoen Janssen-vaccins verwacht.


Griekse misdaadjournalist doodgeschoten op klaarlichte dag
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/griekse-misdaadjournalist-doodgeschoten-op-klaarlichte-dag~b37cf145/
04/10/2021 03:07 PM VK:Politiek
In de Griekse hoofdstad Athene is vrijdagmiddag een prominente misdaadjournalist vermoord. De 53-jarige Giorgos Karaivaz werd vlak bij zijn huis doodgeschoten door twee mannen op een motor. Karaivaz was onderweg naar huis van zijn werk bij de televisiezender Star TV. Vermoedelijk werd hij gevolgd. De daders zijn nog voortvluchtig, de politie heeft een klopjacht geopend.
Zo (on)eerlijk zijn de kansen voor een kind in groep 8
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/schoolkansen~v424450/
04/10/2021 03:03 PM VK:Politiek

Huizencrisis kent juist veel winnaars
https://www.ad.nl/wonen/huizencrisis-kent-juist-veel-winnaars~acb00eb9/
04/10/2021 02:00 PM AD:politiek
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op.
Kamer wil opheldering over omstreden volgmethode van NCTV
https://www.nu.nl/politiek/6126932/kamer-wil-opheldering-over-omstreden-volgmethode-van-nctv.html
04/10/2021 01:09 PM NU - Politiek
De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.
Werk aan de winkel voor Rutte: ‘Hij is hét symbool van de bestuurscultuur’
https://www.ad.nl/politiek/werk-aan-de-winkel-voor-rutte-hij-is-het-symbool-van-de-bestuurscultuur~ab6fa1b6/
04/10/2021 01:02 PM AD:politiek
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. Nu de premier zwaar onder vuur ligt, wankelt ook het vertrouwen in de politieke mores en de Haagse bestuurscultuur. ,,Mark Rutte is daar het symbool van, maar aan deze regentencultuur hebben alle partijen min of meer bijgedragen.’’
‘Het is ondenkbaar dat koningin Elizabeth afstand zal doen van de troon nu haar steunpilaar weg is’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-leven-van-prins-philip-was-een-grabbelton-vol-mooie-verhalen~b11328df/
04/10/2021 12:21 PM VK:Politiek
Het Verenigd Koninkrijk rouwt om de populaire prinsgemaal Philip, die vrijdag overleed. De klokken van Westminster Abbey sloegen 99 keer, eens voor elk jaar van zijn leven. Correspondent Patrick van IJzendoorn vertelt over de stemming in het land.
Andere premier eisen is gelijk aan kiezersbedrog
https://www.ad.nl/opinie/andere-premier-eisen-is-gelijk-aan-kiezersbedrog~a8e2af9c/
04/10/2021 11:40 AM AD:politiek
Na het aftreden van het kabinet over de toeslagenaffaire leek het logisch dat dit de verkiezingen zou bepalen. De kiezer heeft VVD-leider Rutte echter over zijn gehele beleid beoordeeld, stelt J. H. Klein Molekamp.
Tweede Kamer wil opheldering over werkwijze NCTV
https://nos.nl/l/2376133
04/10/2021 11:34 AM NOS Nieuws - Politiek

De Tweede Kamer wil opheldering over de werkwijze van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft volgens NRC jarenlang privacygevoelige informatie over burgers verzameld en gedeeld. Ook volgden medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

De krant meldt dit op basis van eigen onderzoek. Anders dan bijvoorbeeld de politie en de geheime dienst, is de coördinator niet bevoegd om personen uitvoerig in de gaten te houden, stelt NRC. In een reactie zegt de NCTV dat de manier waarop de gevoelige informatie wordt verwerkt, niet in strijd is met de wet. Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de NCTV, erkent tegenover de krant wel dat de "juridische grondslag moet worden verbeterd".

'Politiestaat'

Dilan Yesilgöz van de VVD wil dat snel uitgezocht wordt wat er aan de hand is bij de NCTV. "En hoe ik dat als Kamerlid kan controleren." Ze heeft Kamervragen gesteld. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het artikel "ontluisterend". Ze wil tekst en uitleg van minister Grapperhaus.

Dat geldt ook voor CDA en GroenLinks. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de NCTV. Er moet, om te beginnen, een wettelijke grondslag zijn voor het werk dat ze doet", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

Forum voor Democratie noemt de werkwijze onacceptabel. "Een staat waarin veiligheidsambtenaren politieke activisten op grote schaal structureel volgen, dreigt een politiestaat te worden." Partijleider Farid Azarkan van Denk wil een spoeddebat over de kwestie.

De NCTV is opgericht om de uitwisseling van informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. Het gaat om instanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Daarnaast maakt de coördinator ook zelf rapporten en analyses. Drie keer per jaar verschijnt bijvoorbeeld het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin staat hoe groot de kans is op een terroristische aanslag in Nederland.


De wetenschapper die dacht multimiljonair te worden met ‘Viagra voor vrouwen’
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/waarom-kwam-de-lustpil-voor-vrouwen-er-nooit~v431833/
04/10/2021 10:44 AM VK:Politiek

Formatie gaat door, maar Rutte vormt nog steeds een obstakel
https://www.nu.nl/politiek/6126858/formatie-gaat-door-maar-rutte-vormt-nog-steeds-een-obstakel.html
04/10/2021 09:38 AM NU - Politiek
De kersverse informateur Herman Tjeenk Willink heeft de afgelopen twee dagen met alle zeventien fractievoorzitters gesproken over hoe het nu verder moet met de formatie. De inhoud staat daarbij voorop, zegt de 79-jarige minister van Staat, maar de persoonlijke verhoudingen liggen overhoop.
‘Uitsluiten van Rutte zorgt voor tweestrijd binnen ChristenUnie’
https://www.ad.nl/politiek/uitsluiten-van-rutte-zorgt-voor-tweestrijd-binnen-christenunie~afae21ac/
04/10/2021 03:57 AM AD:politiek
Het besluit van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om niet in een nieuw kabinet te gaan met premier Mark Rutte, heeft geleid tot een tweestrijd tussen de kiezers van de partij. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een enquête onder 1100 kiezers die afgelopen verkiezing op de ChristenUnie stemden. Slechts een krappe meerderheid (53 procent) vindt het een goed besluit van Segers om niet met Rutte te gaan regeren.
Kaag noemt formatie 'teamspel', Rutte sprak met formateur over vertrouwen
https://www.nu.nl/politiek/6126845/kaag-noemt-formatie-teamspel-rutte-sprak-met-formateur-over-vertrouwen.html
04/09/2021 10:40 PM NU - Politiek
Volgens D66-leider Sigrid Kaag heeft haar partij het voortouw genomen in de formatie, maar betekent dat niet dat verder initiatief alleen aan D66 is. Dat zei Kaag vrijdagmiddag na haar gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink, die door D66 werd aangedragen. VVD-leider Mark Rutte had een "indringend" gesprek met Tjeenk Willink over hoe het vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden.
Spanning Oost-Oekraïne loopt op na dreigende taal Rusland
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/spanning-oost-oekraine-loopt-op-na-dreigende-taal-rusland~b9b6ac33/
04/09/2021 10:22 PM VK:Politiek
Nadat Moskou de afgelopen weken een groot aantal extra pantserwagens, raketten en gevechtshelikopters naar de grens met Oekraïne heeft gedirigeerd, voerde Rusland de spanningen vrijdag nog verder op.
Amazon voorkomt dat werknemers een vakbond vormen
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/amazon-voorkomt-dat-werknemers-een-vakbond-vormen~b356c567e/
04/09/2021 09:40 PM VK:Politiek
Internetpostorderbedrijf Amazon heeft kunnen voorkomen dat zijn Amerikaanse werknemers zich voor het eerst in een vakbond organiseren, doordat een meerderheid van hen tegen stemde. De vakbond tekent protest aan, wegens vermeende onregelmatigheden bij de stemming.


Nieuwsbin (copyright 2018) is een initiatief van Ubels Computer Service in samenwerking met TrefpuntGroningen. Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info at ucservice.nl.